Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za struju najviše duguju oni koji mogu, a neće da plate

rssBookmark and Share

Nišavski okrug 05.06.2013. Autor: Toma Todorović

U niškom kraju dug građana za električnu energiju, sa obračunatim kamatama, narastao na više od osam milijardi dinara

Za struju najviše duguju oni koji mogu, a neće da plate

Posle svakog razgovora u Nišu i na području juga i jugoistoka naše zemlje o efektima kampanje koju je Elektroprivreda Srbije vodila prethodnih meseci, nudeći otplatu dugova za potrošenu električnu energiju iz ranijeg perioda na rate, zaključak je i prost i kratak: vajde od toga niko (za sada) nema, a kako stvari stoje neće je ni imati. Broj potpisanih ugovora o isplati dugovanja za struju na rate u nišavskom i nekoliko drugih okruga jeminimalan u odnosu na broj dužnika i skoro je zanemarljiv.

Na drugoj strani, pak, iz dana u dan raste broj korisnika električne energije koji podnose zahteve da se sa isključe sa elektromreže, jer nemaju novca da plate ni stare dugove, kao ni nove obaveze koje svakog meseca neminovno pristižu. Zbog toga je pokrenuta inicijativa da se, bar kada su dugovi za struju u pitanju, ovaj deo Srbije drugačije sagleda, a da građani dobiju poseban status.

– Posle više sastanaka na kojima je jedina tema bilo siromaštvo stanovnika, dogovoreno je da se upute zvanični zahtevi svim nadležnim državnim organima –Vladi Srbije, Ministarstvu za energetiku i EPS-u da se potrošačima struje u ovom delu zemlje omogući plaćanje dugova za struju na 90 mesečnih rata. U isto vreme neophodno je otpisati svu a ne samo kamatu za 2012.godinu. Platežna i ekonomska moć građana je takva da se samo uz ovakve privilegije mogu osloboditi tereta kojim su pritisnuti. Ukoliko se naši zahtevi prihvate, koristi će biti i za EPS, jer će ipak dobiti novac za isporučenu struju u prethodnom periodu, a svakako i za građane – rekao je direktor Privrednog društva „Jugoistok“ Igor Novaković i načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković.

U Nišu su ovu inicijativu „povezali“ sa obećanjem koje je upravo u njihovom gradu nedavno dao predsednik vlade Ivica Dačić, rekavši da se „jugu Srbije mora pomoći na svaki način kako bi izašao iz velike krize, jer je najgore prošao u poslednjim ratnim zbivanjima čije se katastrofalne posledice vide na svakom koraku i da se u miru, posle rata, preteško živi“. Očekuje se da će premijer podržati zahteve iz Niša, gde posebno ističu još jednu zanimljivu stvar: dužnike među običnim građanima neće isključivati, jer bi to bilo kažnjavanje siromašnih i onih praznih džepova i novčanika:

– Smatramo da nije nikakva sramota ako dug za struju ne plate oni koji su ostali bez posla, ili oni koji rade i za to dobijaju minimalne, ali neredovne plate. Sramota je krasti struju. A mi smo već nagazili jedan broj velikih potrošača i više tajkuna, koji neovlašćeno koriste električnu energiju, kao i sličnih sa neverovatno ogromnim iznosima za utrošenu struju, koji su bez adresa i ne mogu se naći. Oni koji su sebe proglasili nedodirljivim i koji misle da su iznad zakona i države, u narednom periodu moraju biti naš cilj i naša meta, a ne da se sve lomi na sirotinji – rekao nam je Igor Novaković.

U niškom kraju građani za utrošenu struju, sa obračunatim kamatama, duguju više od osam milijardi dinara.


#   EPS   Jugoistok   Ivica Dačić   Nišavski okrug   Aleksandar Cvetković   Igor Novaković   bez posla
@EPSsnabdevanje @EDJugoistok @DacicIvica @redinmind @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima