Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Забрана изласка на улицу од 20 сати увече до 5 сати ујутру - једна од нових мера у борби против ширења вируса

rssBookmark and Share

Ниш 17.03.2020. Јужна Србија Инфо, РТС

Забрана изласка на улицу свим лицима од 20 сати увече до 5 сати ујутру, осим онима који имају радну обавезу, ступа на снагу од сутра у 20 часова. Ово је једна од мера које вечерас саопштио председник Александар Вучић, након две седнице кризног штаба Владе Србије, ради спречавања ширења коронавируса.

Забрана изласка на улицу од 20 сати увече до 5 сати ујутру - једна од нових мера у борби против ширења вируса

Од сутра ујутро у свим урбаним средима апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година, а у селима и местима са мање до 5.000 становника забрана се односи на старије од 70 година, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању након седнице два кризна штаба.

Друга мера се тиче свих осталих грађана – од сутра у 20 часова до пет сати ујутро, сваког дана, уводи се забрана кретања свим лицима било које старости. Нико не може да буде на улици, осим надлежних органа на задатку и радника који су у трећој смени, навео је Вучић.

Војска Србије ће преузети контролу над свим затвореним граничним прелазима, мигрантским центрима, свим болницама, и биће наоружана јер мора да заштити лекаре, истакао је председник.

"Мора да буде наоружана, да би заштитили лекаре. Имали смо ситуацију да људи који су долазили из иностранства су хтели да туку наше лекаре. Они раде за нашу децу и наше родитеље. Они морају да чувају да корона не уђе у болнице", додао је председник.

Полиција, наводи, ради ужасно тежак посао.

Од 7.607 контролисаних лица, чак 1.653 није пронађено код куће.

"Ја се питам да ли је могуће да се неко тако неозбиљно понаша. У Ниш нам је корона стигла преко Лугана, у Кикинду преко Милана, Београд комплетан преко Милана. Казне ће бити веома, веома оштре за све људе који су кршили изолацију", нагласио је Вучић.

"Изборни процес се прекида, не теку никакве изборне радње, што је и договорено са свим странкама које су биле заинтерсоване да учествују на изборима", нагласио је Вучић.

Како је нагласио, није се разговарало ни о каквим датумима док се заврши борба са епидемијом од коронавируса. до тада тако нешто не постоји.

"Хране има напретек, после сетве брашна за две године"

Председник је указао да је НБС ставила мораторијум на камате. Неће бити никаквих затезних камата, Влада је одложила плаћање рачуна за наредна три месеца а ако треба и за мај месец.

Што се прехрамбених производа тиче, Србија стоји боље него земље ЕУ, а свакао смо најбоље у региону, истакао је Вучић.

Хране има напретек, после прцене извешећемо нешто брашна у регион, пре свега у РС, а то важи и за Северну Македонију.

Са завршеном сетвом имаћемо брашана за наредне две године.

Према речима Вучића, имамо милион тона пшенице што је довољно за десет месеци, велике су залихе и кукуруза и сунцокретовог уља.

Нема места бризи, додао је Вучић.

"Без смањења плата и отказа у јавном сектору"

Како је указао, веома је битно да они који раде у државном сектору плате неће бити мање, док ће се здравственим радницима плате бити веће 10 одсто, а у јавном сектору неће бити отказа, због добре монетаране и фискалне политике.

"Пошто је дошло је до депресијације долара, јавни дуг смањио за 0,2 0,3 одсто".

"Имамо потпуну стабилност курса, нећемо дозволити пад динара", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се држава труди да покрене производњу и да ће радници ићи на посао.

Навео је да ће се обезбедити посебне аутобуске линије, пошто ће за два-три дана бити укинуте све градске и међуградске линије. Превоза ће бити само за раднике у производњи.

Разговори са кинеским партнерима су били изванредни, многе компаније у Кини желе да помогну.

"Нема материјала и машине које им Кина није одобрила"
Шаљу толику помоћ из угла онога што је до нас јер више ништа не можемо да учинимо, тако да неизмерно хвала Кини.

Нема материјала и машине које им Кина није одобрила, све што смо тражили.

Спремији смо много од економиски јачих змаља, једино страхујемо због проблема са заразом у болницама и касарнама, каже Вучић.

Нама недостају дезинфекциона средства и хируршке маске. Добићемо огромне количине маски затворићемо црно тржиште, добићемо преко 30 милиона маски, додао је Вучић.

Нагласио је да ће се рештити проблем са дезинфекционим средствима ћемо рештити.

Треба да се молимо за здравље лекара и медицинских сестара који раде даноноћно. Обезбеђен је болнички смештај за 6.000 људи, а бићемо спремни и за више, поручује Вучић.

Истакао је да држава обезбедила велики број респиратора, како клиничких тако и транспортних респиратора.

"У суботу се очекује велики прилив клиничких респиратора", закључио је Вучић.

 


#   Ниш   Александар Вучић   Ана Брнабић   заштита   Коронавирус
@avucic @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима