Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почињу Филмски сусрети у Нишу

rssBookmark and Share

26.08.2013. СР

На Летњој позорници у древној нишкој Тврђави вечерас почиње 48. фестивал глумачких остварења, на коме ће бити приказано 12 домаћих играних филмова.

Почињу Филмски сусрети у Нишу

Фестивал ће почети симболичном предајом кључева града глумцима, након чега ће Вери Чукић бити уручена награда "Павле Вуисић" која се дођељује за животно ђело.

Награда се састоји од плакете са ликом Павла Вуисића, монографије и документарног филма о добитнику.

Потом ће бити приказана два филма "Кад сване дан" Горана Паскаљевића и "Мамарош" редитеља Момчила Мрдаковића.

"Кад сване дан" је прича о пензионисаном професору музике Миши Бранкову, који под необичним околностима открива своје право порекло.

Трагајући за истином о себи и свом пореклу професор Миша трага и за мало познатом истином о логору Јуденлагер Семлин, једном од најстрашнијих нацистичких стратишта у срцу данашњег Београда.

Главне улоге у филму тумаче Мустафа Надаревић, Предраг Ејдус, Небојша Глоговац, Зафир Хаџиманов, Мето Јовановски, Нада Шаргин и Мира Бањац.

Филм "Мамарош" је прича о човеку средњих година по имену Пера који живи у Србији у сенци мајке Маре. Његова мајка је пензионер и члан бивше комунистичке партије која и даље верује у славу социјалистичке идеје. Након добијања Зелене карте они беже из Србије за време бомбардовања 1999. године.

У филму играју Богдан Диклић, Мира Бањац, Сергеј Трифуновић, Анита Манчић и Бане Видаковић.

На програму су и филмови "Кругови" Срдана Голубовића, "С-кидање" Косте Ђорђевића, "Држава" Јелене Марковић, "Одумирање" Милоша Пушића, "Вир" Бојана Вука Косовчевића, "Фалсификатор" Горана Марковића, "Љубав долази касније" Хаџи-Александра Ђуровића и "Где је Нађа" у режији осам аутора.

Претпоследње фестивалске вечери љубитељи филмске уметности моћи ће да погледају филмове "Лед" Јелене Бајић Јочић и "Артиљеро" Срђе Анђелића, а на затварању и два средњометражна филма о темама из српске историје ван конкуренције за награду.

Премијерно ће бити приказани "Пут ружама посут" у режији Марка Новаковића и нишки играни филм "Поноћна молитва", редитеља Бобана Рајковића.

На Фестивалу, који се завршава 31. августа биће додељене традиционалне награде "Наиса" - гран при фестивала, за најбоље глумачко остварење на Фестивалу, "Царица Теодора" и "Цар Константнин" - награде за најбољу главну женску и мушку улогу улогу, повеље за најбољу женску и мушку улогу, награде за најбољу епизодну женску и мушку улогу, као и награда за дебитантску улогу.

У Нишу се ове године обележава 17. векова од потписивања Миланског едикта, те ће у оквиру јубилеја бити приказан Циклус италијанских археолошких филмова.

Филмски сусрети или Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу одржава се од 1966. године.

Коментара: 0


#   фестивал   филм   Филмски сусрети   Мира Бањац   Сергеј Трифуновић   Павле Вуисић   Небојша Глоговац   Богдан Диклић   Гран при
@WhistlerDick @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима