Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

УМЕК каo Зета Ретикула премијерно у Србији

rssBookmark and Share

Ниш 24.12.2022. Ивана Антовић

У круговима љубитеља електронске музике као бомба је пре два месеца одјекнула вест да ће у Нишу наступити један од двојице оснивача и живих легенди словеначке сцене.

Од тада се долазак Уроша Умека нестрпљиво чека и помно преслушавају материјали, које већ дуги низ година објављује под алијасом Зета Ретикула. Под овим псеудонимом наћи ће се у суботу, 24. децембра, у клубу Фидбек, истом простору (који се некада звао ВелветУГД) у којем је '98. као Умек, техно цар. премијерно гостовао у Нишу. Овога пута премијеран је његов Зета Ретикула електро сет, и то не само за Ниш већ за читаву Србију.

Небројена издања, пласирана на етикетама какве су Мекатроника, Монотон или Електрикс, обогатила су електро жанр током година и ојачала прави андерграунд. С друге стране, поред техно издања у својим издавачким кућама Рисајклд Лупс, Астродиско и 1605, Урош је објављивао и музику за престижне мејнстрим издаваче Мјут и Вирџин Рекордс. Његова дискографија обухвата преко 200 издања, а као продуцент са дугогодишњом каријером имао је прилику да сарађује са бендовима као што су Депеш Мод и Лајбах.

Један од начина да се продуценти не досађују у истом жанру је објављивање музике под различитим псеудонимима и за различите издавачке куће. Урош их има десетак, премда Зета Ретикулу издваја као најдражу.

 

„Под овим именом отприлике од 2000. радим електро, музику за мању сцену, барем је била мања на почетку. Пројекат је скоро десет година био у мировању, а онда сам наставио да правим траке за своју душу. Под алијасом Зета Ретикула могу да објавим све мекше, мелодичније осећаје у музици. Електро пружа више могућности за мелодије, јер ако радиш техно са мелодијама, онда се некако брзо оде у комерцијалу“ – објашњава Урош.

Иако неће радити техно сет, по коме је најпрепознатљивији у свету и којим ће следеће године обележити 30 година постојања на сцени, нишка публика добро зна о каквом ди-џеју/продуценту је реч и једва чека да га у свом граду чује уживо у електро издању.

Организатор овог, по мишљењу многих, најексклузивнијег овогодишњег догађаја у Нишу је српско-немачка издавачка кућа Стелар Мод, основана 2020. године. Етикета тренутно има два издања, а у припреми је нова плоча Стелар Мод 3, која ће се појавити почетком 2023.

Амбасадори електра, Калсон и Дагоберт, промовишу овај музички правац ауторским радом објављеним на традиционалним носачима звука - плочама, али и на дигиталним сервисима, као и својим и наступима иноватора овог правца.

 

„Сетови Зета Ретикуле су јединствени и ретки драгуљи, представља нам изузетну част и привилегију то што ћемо га имати као хедлајнера на овом догађају“ – наглашавају организатори, додајући да ће суботња журка бити права посластица за љубитеље електро звука и због саме чињенице да Умек као Зета Ретикула досад није наступао у Србији.

Почетак прве Стелар Мод сесије у клубу Фидбек заказан је за 22:00, а за локалну подршку задужени су Х! и Калсон. С обзиром на капацитет клуба и мали број преосталих карата, организатори апелују да свој улаз обезбедите на време, током дана. Детаљне информације потражите овде:

https://www.facebook.com/events/917848209194430

 


#   Ниш   музика   Фидбек клуб   дискотека   Словенија   DJ   електронска музика   техно   УМЕК   ди-џеј
@KlubFeedback @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима