Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Батут: Од малих богиња оболело 747 особа, дете и мушкарац преминули

rssBookmark and Share

Лесковац 04.01.2018. Бета

Од октобра прошле године у Србији и општинама са српском већином на Косову 747 особа је оболело од малих богиња, док су, по наводима лекара, због те болести преминули младић (30) у Београду и дечак (2) у Нишу.

Батут: Од малих богиња оболело 747 особа, дете и мушкарац преминули

Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" објавио је на свом сајту да је закључно с јучерашњим даном 312 случајева малих богиња лабораторијски потврђено у Институту "Торлак".

Најмлађа оболела особа је узраста два месеца, а најстарија 60 година док је највећи број оболелих у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (91 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, 34 одсто је било хоспитализовано или је хоспитализација у току.

Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 91 оболеле особе.

Наведено је и да је 27. дембра прошле године Клиника за инфективне и тропске болести у Београду, пријавила смрт особе узраста 30 година из Београда, која није била вакцинисана.

Болест је лабораторијски потврђена, а у клиничком току је дошло до развоја запаљења плућа а "то је први смртни исход од малих богиња регистрован после 20 година у Србији".

Клинички центар у Нишу јуче је пријавио смрт детета узраста две године из Алексинца, које није било вакцинисано.

Болест је лабораторијски потврђена, а у клиничком току је дошло до развоја запаљења плућа.

Од почетка новембра 2017. епидемије малих богиња пријављене су на територији Београда (207 оболелих), Краљева (118 оболелих), Ниша (97 оболелих) и Бујановца (три оболела).

Од почетка децембра прошле године, епидемија је пријављена и на територији Смедеревске Паланке (два оболела) и општина Велика Плана (пет оболелих), Бојник (14 оболелих) и Бор (четири оболела).

У Тутину је пријављена породична епидемија малих богиња са петоро оболелих.

Лабораторијски потврђени случајеви малих богиња регистровани су и у Лесковцу (четири), Прешеву (три), Врању (три), Новом Саду (пет), а Суботици, Крушевцу, Чачку, Ужицу, Шапцу, Неготину, Власотинцу и Руми по један случај.


#   Лесковац   Врање   Алексинац   Велика Плана   болест   Милан Јовановић   епидемија   Институт за јавно здравље   Клинички центар   мале богиње   институт Батут   Институт Торлак
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима