Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Batut: Od malih boginja obolelo 747 osoba, dete i muškarac preminuli

rssBookmark and Share

Leskovac 04.01.2018. Beta

Od oktobra prošle godine u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu 747 osoba je obolelo od malih boginja, dok su, po navodima lekara, zbog te bolesti preminuli mladić (30) u Beogradu i dečak (2) u Nišu.

Batut: Od malih boginja obolelo 747 osoba, dete i muškarac preminuli

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" objavio je na svom sajtu da je zaključno s jučerašnjim danom 312 slučajeva malih boginja laboratorijski potvrđeno u Institutu "Torlak".

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 91 obolele osobe.

Navedeno je i da je 27. dembra prošle godine Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, prijavila smrt osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana.

Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća a "to je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji".

Klinički centar u Nišu juče je prijavio smrt deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje nije bilo vakcinisano.

Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Od početka novembra 2017. epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji Beograda (207 obolelih), Kraljeva (118 obolelih), Niša (97 obolelih) i Bujanovca (tri obolela).

Od početka decembra prošle godine, epidemija je prijavljena i na teritoriji Smederevske Palanke (dva obolela) i opština Velika Plana (pet obolelih), Bojnik (14 obolelih) i Bor (četiri obolela).

U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja sa petoro obolelih.

Laboratorijski potvrđeni slučajevi malih boginja registrovani su i u Leskovcu (četiri), Preševu (tri), Vranju (tri), Novom Sadu (pet), a Subotici, Kruševcu, Čačku, Užicu, Šapcu, Negotinu, Vlasotincu i Rumi po jedan slučaj.

Komentara: 0


#   Leskovac   Vranje   Aleksinac   Velika Plana   bolest   Milan Jovanović   epidemija   Institut za javno zdravlje   Klinički centar   male boginje   institut Batut   Institut Torlak
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima