Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na teritoriji Srbije registrovan 41 slučaj malih boginja

rssBookmark and Share

Vranje 04.11.2017. Južna Srbija Info

Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, iako se mogu efikasno sprečiti bezbednom i efektivnom vakcinom koja je dostupna već više od 40 godina.

Foto ilustracija: http://dijetamesecevemene.com
Foto ilustracija: http://dijetamesecevemene.com

U prvih devet meseci 2017. godine u Republici Srbiji registrovano je 12  slučajeva malih boginja (genotip B3) iz prijavljenih epidemija u Opštoj bolnici Kruševac, populaciji grada Kruševca i Opštoj bolnici Sremska Mitrovica/Dom zdravlja Sremska Mitrovica. 

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 3.11.2017. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica  registrovan je  ukupno 41 slučaj malih boginja.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 43 godine. Najveći broj obolelih je uzrasnim grupama mlađih od pet i starijih od 20 godina.

Većina obolelih osoba (93%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 73% je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod dve obolele osobe.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica (koji je nadležan za teritoriju srpskih enklava) je 23.10.2017. godine  prijavio Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” epidemiju malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom. Na navedenoj teritoriji do 3.11.2017. godine registrovano je 36 osoba sa kliničkom slikom malih boginja, od kojih je kod jedanaest laboratorijski potvrđena dijagnoza na Institutu Torlak. 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Vranje je 1.11.2017. godine  prijavio Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Bujanovac, sa dvoje obolelih kod kojih je laboratorijski potvrđena dijagnoza na Institutu Torlak. Obe osobe su ostvarile kontakte sa obolelima od malih boginja na Infektivnoj klinici KC Priština.  

Dana 1.11.2017. godine Institut Torlak je dostavio rezultate o laboratorijski potvrđenim slučajevima morbila kod dve osobe za koje je ZZJZ Kraljevo dostavio prijave sumnje. Radi se o osobama koje su ostvarile kontakt sa obolelima tokom boravka u Prištini. Ovim su ispunjeni uslovi za prijavu porodične epidemije.

Dana 2.11.2017. godine Institut Torlak je dostavio laboratorijsku potvrdu slučaja malih boginja kod deteta iz Gračanice, kod koga su se simptoma malih boginja javili u toku hospitalizacije zbog lečenja osnovne bolesti na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić” u Beogradu i za koji je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd dostavio prijavu sumnje. 

Od 9.10.2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji cele Republike u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica). 

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, na kojoj je prijavljena epidemija malih boginja, intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonosti, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja,  a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.  

Sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” će predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama SZO, iz kojih je proistekao i  usvojeni plan odstranjivanja morbila u Srbiji. 

Komentara: 1


#   Vranje   Beograd   Bujanovac   Dom zdravlja   Sremska Mitrovica   Kosovska Mitrovica   Milan Jovanović   epidemija   Institut za javno zdravlje   male boginje   Zavod za javno zdravlje   institut Batut   Institut Torlak
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-)

  Petar, 06.11.2017.:
  Koga bre vi pravite budalama ?!!!
  ,,U Vranju dvoje obolelih I proglašena EPIDEMIJA" !!!
  ,,Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti" a niko nije umro od njih godinama !!!
  ,,Najteža posledica je bila upala pluća kod dvoje obolelih a vi pišete kao da pomresmo svi od tih famoznih boginja!!!
  Koliko para vam plaćaju da širite paniku ?!!!


[ Dodaj komentar ]