Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu 23 osobe obolele od malih boginja

rssBookmark and Share

12.12.2017. Vesna Petrović

Epidemija malih boginja u Nišu ne jenjava, a prema rečima profesora dr Zorana Veličkovića, načelnika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš, trenutno je 23 osoba obolelo od malih boginja, pišu Narodne novine.

Ilustracija: thinkstock
Ilustracija: thinkstock

Jedan broj obolelih se nalazi na Dečijoj internoj klinici, a među njima i dece, roditelja i zaposlenih, dok je jedan broj obolelih iz populacije građana. Veličković podesća da je vakcinacija važna i da je to jedini način zaštite od malih boginja.

Inače, krajem protekle nedelje broj obolelih je bio 14, ali je postojala sumnja da je još 17 osoba obolelo od morbila i njihovi uzorci su dostavljeni Institu „Torlak“, a sudeći po broju koji se povećao, kod sedam osoba je potvrđeno obolenje. Ukupan broj osoba koje su bile pod sumnjom da su zaražene malim boginjama bio je 60, ali je kod trećine njih ova mogućnost odbačena nakon laboratorijskih analiza, a kod troje njih je mogućnost da su zaraženi motbilama odbačena na osnovu kliničke slike.

„U odnosu na prošlu nedelju broj zaraženih malim boginjama se popeo na 23 osobe, a četiri osobe su „na granici“ i za njih moraju da se ponove analize“, kaže dr Zoran Veličković. „Za nimljiv podatak je da je sve veći broj obolelih odraslih osoba, pa među pacijentima koji su zaraženi morbilama imamo pacijente uzrasta od bebice koja ima četiri meseca, do osoba od 40 godina“.

Sudeći po tome da se situacija u Nišu kada se radi o epidemiji malih boginja ne smiruje i dalje su na snazi mere koje su naložene Dečijoj internoj klinici, ali i Domu zdravlja.

„Pod merama zaštite se podrazumeva što manje kontakta između dece za koju se pretpostavlja da su obolela i ostale dece koja su iz drugih razloga na ovoj klinici“, objašnjava profesor dr Zoran Veličković. „Inače, Dečija interna klinika je jako frekventna i dosta pacijanata je tamo smešteno, jer se u istoj zgrada nalazi i Dečija hirurgija. Na klinici su smeštena deca sa različitim patologijama, kao i deca sa oslabljenim imunitetom, deca koja boluju od nekih drugih bolesti, koja su izuzetno podložna infekcijama. Zbog toga smo preporučili da im se putevi ne ukrštaju, da se nose zaštitna sredstva i maske, a osoblje, pored hirurških maski, mora da nosi i rukavice i zaštitna odela. U svakom slučaju da bude što manje kontakta između sumnjive dece i ostalih pacijenata“, naglašava Veličković. „ Dom zdravlja ima osnovni zadatak da vakciniše svu nevakcinisanu decu i oni to rade intenzivno“.

Doktor Veličković naglašava da je klinička slika starijih osoba koje su obolele od malih boginja blaža u odnosu na kliničku sliku kod dece.

„Osoba koja je primila samo jednu dozu vakcine, pošto vakcinacioni imunitet traje sedam do deset godina, može da oboli ali će klinička slika biti blaža. Težu kliničku sliku imaju nevakcinisani pacijenti, a izuzetno teška klinička slika se beleži kod dece najmlađeg uzrasta gde se, kao najčešća komplikacija javlja upala respiratornog sistema, odnosno upala pluća, uha i tako dalje, ali je moguće da se bolest i dalje komplikuje i javi encefalitis koji može da ima smrtni ishod“, objasnio je Veličković.

Epidemija malih boginja u Nišu je proglašena još 23. novembra, pošto je sa Instituta „Torlak“ stigla potvrda nakon laboratorijskih analiza da je četvoro pacijenata u Nišu zaraženo virusom morbila. Za nepunih mesec dana broj pacijenata zaraženih morbilama se popeo na 23 osobe.

Stručno uputstvo Svetske zdravstvene organizacije nalaže lekarima da prijave sumnju da je pacijent zaražen morbilima ukoliko ima povišenu temperaturu, curenje iz nosa, konjuktivitis i osip po telu. Sumnja se potvrđuje ili odbacuje nakon završenih laboratorijskih analiza koje se u Srbiji obavljaju na Institutu „Torlak“.

Komentara: 0


#   Dom zdravlja   Institut za javno zdravlje   Zoran Veličković   male boginje   Centar za promociju zdravlja   institut Batut   Klinika za infektivne bolesti
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}