Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Proglašena epidemija malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac

rssBookmark and Share

Aleksinac 10.01.2018. Aleksinačke vesti

Odsek za epidemiologiju Doma zdravlja Aleksinac danas je prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac.

Dom zdravlja u Aleksincu, Foto Info-G
Dom zdravlja u Aleksincu, Foto Info-G

Odsek za epidemiologiju Doma zdravlja Aleksinac danas je prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac.

Trenutno je na teritoriji opštine Aleksinac obolelo 11 osoba, i 2 se vode kao sumnjive.

- Shodno epidemiološkom izviđanju terena, očekujemo nova oboljevanja narednih dana kod lica iz kontakta. Radi se uglavnom o nevakcinisanim, nekompletno vakcinisanim ili osobama bez podataka o vakcinaciji, dok su tri osobe kompletno vakcinisane, što znači da verovatno nisu dale adekvatan imuni odgovor na vakcinu iz raznih razloga, te nemaju stvoren imunitet, a i vakcina štiti oko 99 procenata vakcinisanih, nikada ne može da zaštiti apsolutno sve. Javnosti je poznato da je jedno dete na teritoriji opštine Aleksinac preminulo 2. januara 2018. godine od posledica malih boginja, kažu nadležni iz aleksinačkog Doma zdravlja.

Pošto je do epidemije na teritoriji opštine Aleksinac došlo preko kontakata sa obolelima iz Niša, a pošto se radi o veoma zaraznoj bolesti, očekuje se širenje epidemije, a posebno su ugrožene nevakcinisane i nekompletno vakcinisane osobe kod kojih je imunitet nedovoljan i kratkotrajan.

Iz Doma zdravlja apeluju na roditelje da redovno vakcinišu svoju decu kod izabranog pedijatra.

Trenutno, obolelih ima na teritoriji osam naseljenih mesta, to su: Aleksinac, Tešica, Lipovac, Grejač, Aleksinački Rudnik, Radevac, Moravac i Žitkovac.

Male boginje

Uzročnik morbila je virus, neotporan u spoljašnjoj sredini, a nalazi se u nazoferingealnom sekretu, urinu i krvi 2-3 dana pre pojave simptoma bolesti i jedan dan nakon pojave simptoma bolesti.

Aleksinačke vesti


#   Aleksinac   Dom zdravlja   bolest   Aleksinački Rudnik   epidemija   male boginje   boginje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima