Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pogoršava se epidemiološka situacija u Aleksincu: Broj obolelih od morbila narastao na 360

rssBookmark and Share

Aleksinac 03.03.2018. Aleksinac.Net

360 obolelih u epidemiji malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac, aleksinački Dom zdravlja desetkovan.

Dom zdravlja u Aleksincu, Foto Info-G
Dom zdravlja u Aleksincu, Foto Info-G

360 obolelih u epidemiji malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac, aleksinački Dom zdravlja desetkovan

Za nedelju dana broj obolelih narastao za blizu 100

Iz Domaz dravlja u Aleksincu obaveštavaju javnost da je broj obolelih dostigao 360, zaključno sa 1 martom.

U okviru navedenog broja, obolela su i 30 radnika zdravstvenih ustanova, 20 iz Doma zdravlja Aleksinac (više od 10 procenata zaposlenih) i 10 iz Opšte bolnice, što sve ozbiljnije narušava rad ovih ustanova.

Stoga iz ove ustanove mole pacijente za više razumevanja, jer iz dana u dan sve je manje zdravstvenih radnika koji mogu raditi sa pacijentima.

Među obolelima su najpre dominirale odrasle osobe koje rade na javnim mestima (javne ustanove, pijace, prodavnice…) a sada raste broj obolele dece iz kontakata, kao i iz drugih kontakata. Očekuje se dalje širenje epidemije.

- Pozivamo građane na ozbiljnost, jer epidemija će se sigurno dalje intenzivno širiti među nevakcinisanima svih starosnih dobi. Jedina prava mera prevencije je vakcinacija, jer lek ne postoji, stoji u saopštenju Doma zdravlja.

Male boginje se prenose kapljičnim putem, virus se širi u okolni vazduh govorom, kašljanjem i kijanjem, ali i direktnim kontaktom sa sekretima obolele osobe koji dolaze iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranim kapljicama iz usta obolelog. Pošto se virus veoma lako prenosi sa čoveka na čoveka, moguće je zaraziti i više od 90 procenata osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim tokom zaraznog perioda, ako osobe iz kontakta nisu vakcinisane ili nisu prebolele male boginje. Virus opstaje na predmetima i površinama do 2 sata.

Aleksinac.Net

Komentara: 0


#   Aleksinac   Dom zdravlja   epidemija   male boginje   boginje
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}