Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Близу 1.200 пацијента данас на бесплатним прегледима у КЦ Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 26.05.2019. Јужна Србија Инфо

Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције здравља и овог месеца наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа, те су грађани у свим здравственим установама и центрима широм земље, без обзира на статус њиховог здравственог осигурања, имали прилику да бесплатно и без заказивања преконтролишу своје опште здравствено стање.

Близу 1.200 пацијента данас на бесплатним прегледима у КЦ Ниш

Према броју пацијената, који су се данас јавили лекарима нишког Клиничког центра, показало се да  интересовање грађана за превенцију не јењава, те су чекаонице испред специјалистичких амбуланти у нишком Клиничком центру, биле испуњене од раних јутарњих часова, а сем Нишлија, на превентивни преглед чекали су и многи грађани из Алексинца, Крушевца, Књажевца…

Како је и било предвиђено планом Министарства здравља, сви заинтересовани, у Клиничком центру Ниш могли су данас да преконтролишу свој вид, ураде анализу крви и одреде хормонски статус штитасте жлезде и да од стране лекара специјалиста, уз помоћ ултразвучног апарата, прегледају унутрашње органе абдомена.   

Према подацима након првог пресека стања, у прва два и по сата, укупно је прегледано чак 385 пацијената, док је пола сата након поднева, број пацијената који су проверавали свој вид, дали крв на анализу и контролисали стање бубрега, слезине, јетре и панкреаса премашио девет стотина.

До краја радног времена медицинског особља и лекара који су се овог месеца бавили превентивом, у амбулантама нишког Клиничког центра, прегледана су 1194 пацијента, а с обзиром на различитост прегледа, податак који свакако завређује пажњу јесте и тај, да се на Клинику за очне болести КЦ Ниш јавило 336 пацијената, којима је урађен укупно 831 преглед.

-Овај невероватан податак и број људи који су данас указали поверење нашим лекарима показује да је интересовање и даље велико, те се баш због тога, заиста на све начине трудимо, да подржимо све инцијативе Министарства здравља и ресорног министра за промоцију превентиве, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.

Због огромног интересовања грађана и великог броја уписаних за ултразвучни преглед абдомена, неколицина њих, данас није стигло да обави преглед, а како би им лекари изашли у сусрет, УЗ прегледи су им заказани за прву половину идуће недеље.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у и нишком Дому здравља, где су пацијенти могли да провере ниво шећера у крви, обаве офталмолошки преглед, али и да код интернисте ураде преглед ЕКГ апаратом. Како су навели надлежни у овој здравственој установи, интересовање је и тамо било велико, те је кроз њихове амбуланте прошло 580 пацијената.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   здравствени преглед
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима