Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Честа болест данашњице: Како спречити висок крвни притисак

Bookmark and Share

24.07.2018. Никола Стојановић

Хипертензија или висок крвни притисак је болест данашњице која мучи велики број људи у свету. Особе које пате од високог крвног притиска, под надзором лекара, у обавези су да пију различите лекове који им могу помоћи у снижавању истог.

висок крвни притисак
висок крвни притисак

Хипертензија или висок крвни притисак је болест данашњице која мучи велики број људи у свету. Особе које пате од високог крвног притиска, под надзором лекара, у обавези су да пију различите лекове који им могу помоћи у снижавању истог. Међутим, нису ни упознати са симптомима високог крвног притисака, па док не дође до значајнијих последица, многи ни не знају да имају висок крвни притиса, и то дуже време.
 
Нормалан крвни притисак износи 120/80 иако многи тврде да ће се као нормалан крвни притисак водити 130/90, с обзиром на ритам даншњег живота и темпо који нам обавезе диктирају свакога дана. Сваки притисак преко нормалног означава се као хипертензија односно висок крвни притисак. Међутим висок крвни притисак се може поделите у две фазе. 

Прва фаза високог крвног пристиска јесте када је његово стање од 140/90 до 159/99, док друга фаза подразумева висину од 160/100  више.

Симптоми високог крвног притиска

Први знаци и симптоми високог крвног пристиска јесу свакако велика главобоља, мучнина, повраћање, помућен вид, малаксалост и умор, затим зујање у ушима, збуњеност и пристисак у грудима. 

Висок крвни притисак, поред симптома које даје, може изазвати велике болести кардиоваскуларног система, па чак и инфаркт, мождрани удар и смрт. 

Како би се наведени проблеми спречили, крвни притисак је потребно редовно контролисати, посебно уколико постоје породичне предиспозиције за развој истог. Оно што је чињеница, јесте да само мали број људи редовно контролише своје здравље, иако знамо да дуготрајно повишен крвни притисак са сигурношћу може указати на проблем.

 Поред наведених болести, висок крвни пристисак може изазвати и проблеме са видом, проблем са памћењем, метаболички синдром, и као што смо већ рекли, срчани или мождани удар.

Главни узроци
 

Висок крвни притисак изазивају различите ствари, па је једна од њих и нездрава исхрана. Из тог разлога, препоручује се да особе које имају висок крвни притисак обавезно избегавају узимање хране са високом концентрацијом соли, алкохол, масно и пржено, превисе кофеина и шећер. Наравно, ове врсте намирница треба свести на минимун и када нам је крвни притисак у нормали, како би се засигурно избегле могуће последице.
 

Дозвољена исхрана

Дозвољена исхрана за особе које имају висок крвни притсак укључује узимање намирница богату влакнима, као што су семење, пасуљ, поврће и воће (банана, јабуке, јагоде, лубенице, лимун, манго итд.), чајеве, као и храну богату омега-3-масним киселинама као што су риба и ланено семе. Поред наведеног, препоручљиво је узимати и црну чоколаду, морску храну, и јабуково сирће које доказано смањује крвни притисак.

Уз то, потребно је избегавати уношење алкохола, цигарете и смањити телесну тежеину, односно изгубити вишак килограма. Па поред дијететског режима, потребно је физички бити активан, јер се на тај начин поред регулисања тежине, регулише и крвни притисак али и ствара хормон среће.

Придржавањем упутстава које даје лекар, конзумирањем здраве хране и избегавањем нездравих навика као што су алкохол, цигаре, и физичка неактивност, помоћићете себи у стварању здравог живота, здравог тела, или дати пример другима како једна особа може да води рачуна о свом здрављу и свом телу, које нам служи током читавог живота.

Коментара: 0


#   здравље   ланено семе   мождани удар   крвни притисак   хипертензија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима