Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЦИНС: Из Владе поручују да ће се испитивати смањење плата здравственим радницима у изолацији

rssBookmark and Share

Ниш 30.03.2020. ЦИНС

Министарство здравља ће испитати сваки случај здравствених радника којима је најављено смањење плата у самоизолацији, кажу за ЦИНС у Влади Србије.

ЦИНС: Из Владе поручују да ће се испитивати смањење плата здравственим радницима у изолацији

Заменица директора Института Др Милан Јовановић Батут Дарија Кисић Тепавчевић поручује да ни у ком случају не сме и неће бити правило да се медицинском особљу које је било у изолацији због посла смањује плата.

Дан након што је медицинско особље нишког Клиничког центра добило обавештење да ће они којима је била одређена самоизолација бити третирани као да су били на боловању и да ће им самим тим бити смањена плата за трећину, огласили су се из Владе Републике Србије. Они су за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) рекли да ће Министарство здравља испитати сваки од тих случајева.

„За сваки конкретан случај, како било коме падне на памет да било шта ради са платама, то је у надлежности Министарства здравља и сваки тај случај ће бити испитан и проверено шта и како је ту поступано“, наводе у Влади.

И заменица директора Института  за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут Дарија Кисић Тепавчевић на данашњој конференцији за новинаре је рекла да ово не сме и неће бити пракса.

„Уколико неко, без обзира на то што је здравствени радник, заразио на скијању, онда то није изложеност на радном месту. Уколико се изложеност десила на радном месту и добије се одговарајуће решење за стављање под здравствени надзор са самоизолацијом, сигурно да не може да буде никакво умањење од плате“, истиче Кисић Тепавчевић.

Иначе, како је ЦИНС јуче објавио, запослени у нишком Клиничком центру су добили обавештење од управе ове здравствене установе, да ће свима којима је одређена самоизолација бити смањена плата за 35%. Разлог за то је, објаснио је директор КЦ-а Зоран Радовановић то што се воде као да су на боловању, па им према закону припада просечна плата умањена за трећину.

Председник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Независност Зоран Илић каже да се овакве мере примењују у целој Србији.

Да би решили овај системски проблем, додаје Илић, Независност је послао допис надлежним институцијама.

ЦИНС


#   Ниш   Београд   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   Влада Републике Србије   зараза   зарада   Коронавирус   ЦИНС   Дарија Кисић Тепавчевић
@tigerzoki @Vlada_SR @CINSerbia @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима