Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

CINS: Iz Vlade poručuju da će se ispitivati smanjenje plata zdravstvenim radnicima u izolaciji

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2020. CINS

Ministarstvo zdravlja će ispitati svaki slučaj zdravstvenih radnika kojima je najavljeno smanjenje plata u samoizolaciji, kažu za CINS u Vladi Srbije.

CINS: Iz Vlade poručuju da će se ispitivati smanjenje plata zdravstvenim radnicima u izolaciji

Zamenica direktora Instituta Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević poručuje da ni u kom slučaju ne sme i neće biti pravilo da se medicinskom osoblju koje je bilo u izolaciji zbog posla smanjuje plata.

Dan nakon što je medicinsko osoblje niškog Kliničkog centra dobilo obaveštenje da će oni kojima je bila određena samoizolacija biti tretirani kao da su bili na bolovanju i da će im samim tim biti smanjena plata za trećinu, oglasili su se iz Vlade Republike Srbije. Oni su za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) rekli da će Ministarstvo zdravlja ispitati svaki od tih slučajeva.

„Za svaki konkretan slučaj, kako bilo kome padne na pamet da bilo šta radi sa platama, to je u nadležnosti Ministarstva zdravlja i svaki taj slučaj će biti ispitan i provereno šta i kako je tu postupano“, navode u Vladi.

I zamenica direktora Instituta  za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji za novinare je rekla da ovo ne sme i neće biti praksa.

„Ukoliko neko, bez obzira na to što je zdravstveni radnik, zarazio na skijanju, onda to nije izloženost na radnom mestu. Ukoliko se izloženost desila na radnom mestu i dobije se odgovarajuće rešenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor sa samoizolacijom, sigurno da ne može da bude nikakvo umanjenje od plate“, ističe Kisić Tepavčević.

Inače, kako je CINS juče objavio, zaposleni u niškom Kliničkom centru su dobili obaveštenje od uprave ove zdravstvene ustanove, da će svima kojima je određena samoizolacija biti smanjena plata za 35%. Razlog za to je, objasnio je direktor KC-a Zoran Radovanović to što se vode kao da su na bolovanju, pa im prema zakonu pripada prosečna plata umanjena za trećinu.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić kaže da se ovakve mere primenjuju u celoj Srbiji.

Da bi rešili ovaj sistemski problem, dodaje Ilić, Nezavisnost je poslao dopis nadležnim institucijama.

CINS

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   Vlada Republike Srbije   zaraza   zarada   Koronavirus   CINS   Darija Kisić Tepavčević
@tigerzoki @Vlada_SR @CINSerbia @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima