Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли је снимање зуба безбедно за труднице?

Bookmark and Share

05.10.2022. Промо

Живот жена током трудноће се драстично мења, као и препоруке које навике и ствари треба избегавати, а које додати у свој живот. Да ли труднице у другом стању сме да снимају зубе или то може бити штетно?

Да ли је снимање зуба безбедно за труднице?

У овом чланку објаснићемо овај поступак и да ли може довести до нежељених последица по трудницу и плод.

Пре свега, уколико сте трудни, сумњате да сте трудни или дојите, то би увек требало да кажете свом лекару или стоматологу како би били сигурни да ће третман који добијете бити потпуно безбедан и прикладан другом стању.

Према свим до сада рађеним студијама и истраживањима у свету показало се да је рендгенско снимање, што укључује и снимање зуба и вилице, односно такозвани ортопан, безбедно у трудноћи.

 

Забринутост због радијације

Један од главних разлога због ког жене не желе да обаве снимање зуба током трудноће јесте страх да ће радијација током снимања довести до промена на плоду.

Ипак, ово не треба да брине јер савремени уређаји за снимање зуба емитују мало зрачење које је усмерено само на подручје главе, односно вилице, те не може да утиче на друге делове тела нити плод.

Осим тога, само зрачење траје изузетно кратко.

Радиологу који обавља снимање напомените да сте у другом стању како би добили додатну заштиту у виду оловне кецеље, која спречава преко 90% зрака и која ће пружити додатну заштиту.

Према истраживањима која су рађена закључено је да се током снимања зуба не произведе довољно радијације која би могла угрозити плод.

 

Мере предострожности

Прва три месеца трудноће су најактивнија када је реч о развоју фетуса. Због тога, многе будуће мајке одлучују се да одложе своје снимање за други триместар трудноће, а бројни медицински стручњаци се слажу и подржавају ово размишљајне.

Наравно, ово не важи у случају да се ради о ургентним стањима које захтевају хитан третман.

Током трећег триместра, трудницама може бити тешко да дуго седе у стоматолошкој столици, због чега се други триместар сматра идеалним за обављање потребних захвата.

Као што смо већ напоменули, у случају ургентних стања, као што су терапија коренског канала или уградња зубне крунице у случају лома зуба, нема никакве потребе за одлагањем нити снимања нити ових третмана, који су потпуно безбедни.

Бенефити решавања ових акутних проблема у многоме су већи од ризика које они са собом носе, а који су готово непостојећи.

Са друге стране, естетске процедуре као што су избељивање зуба, или уградња зубних импланата уколико то није неопходно учинити што пре, могу да сачекају и да се трудница породи како се не би додатна енергија трошила на опоравак од ових стоматолошких процедура.

 

Закључак

Снимање зуба и поправке као што су уградња пломбе, терапија канала корена или уградња зубних круница потпуно су безбедне током трудноће.

Сви хитни стоматолошки третмани треба да буду обављени без одлагања како не би дошло до погоршања стања или појаве инфекције, док се чисто естетски или захвати који нису ургентни могу одложити за период након порођаја.

 


#   трудноћа   радијација   стоматологија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима