Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li je snimanje zuba bezbedno za trudnice?

Bookmark and Share

05.10.2022. Južna Srbija Info

Život žena tokom trudnoće se drastično menja, kao i preporuke koje navike i stvari treba izbegavati, a koje dodati u svoj život. Da li trudnice u drugom stanju sme da snimaju zube ili to može biti štetno?

Da li je snimanje zuba bezbedno za trudnice?

U ovom članku objasnićemo ovaj postupak i da li može dovesti do neželjenih posledica po trudnicu i plod.

Pre svega, ukoliko ste trudni, sumnjate da ste trudni ili dojite, to bi uvek trebalo da kažete svom lekaru ili stomatologu kako bi bili sigurni da će tretman koji dobijete biti potpuno bezbedan i prikladan drugom stanju.

Prema svim do sada rađenim studijama i istraživanjima u svetu pokazalo se da je rendgensko snimanje, što uključuje i snimanje zuba i vilice, odnosno takozvani ortopan, bezbedno u trudnoći.

 

Zabrinutost zbog radijacije

Jedan od glavnih razloga zbog kog žene ne žele da obave snimanje zuba tokom trudnoće jeste strah da će radijacija tokom snimanja dovesti do promena na plodu.

Ipak, ovo ne treba da brine jer savremeni uređaji za snimanje zuba emituju malo zračenje koje je usmereno samo na područje glave, odnosno vilice, te ne može da utiče na druge delove tela niti plod.

Osim toga, samo zračenje traje izuzetno kratko.

Radiologu koji obavlja snimanje napomenite da ste u drugom stanju kako bi dobili dodatnu zaštitu u vidu olovne kecelje, koja sprečava preko 90% zraka i koja će pružiti dodatnu zaštitu.

Prema istraživanjima koja su rađena zaključeno je da se tokom snimanja zuba ne proizvede dovoljno radijacije koja bi mogla ugroziti plod.

 

Mere predostrožnosti

Prva tri meseca trudnoće su najaktivnija kada je reč o razvoju fetusa. Zbog toga, mnoge buduće majke odlučuju se da odlože svoje snimanje za drugi trimestar trudnoće, a brojni medicinski stručnjaci se slažu i podržavaju ovo razmišljajne.

Naravno, ovo ne važi u slučaju da se radi o urgentnim stanjima koje zahtevaju hitan tretman.

Tokom trećeg trimestra, trudnicama može biti teško da dugo sede u stomatološkoj stolici, zbog čega se drugi trimestar smatra idealnim za obavljanje potrebnih zahvata.

Kao što smo već napomenuli, u slučaju urgentnih stanja, kao što su terapija korenskog kanala ili ugradnja zubne krunice u slučaju loma zuba, nema nikakve potrebe za odlaganjem niti snimanja niti ovih tretmana, koji su potpuno bezbedni.

Benefiti rešavanja ovih akutnih problema u mnogome su veći od rizika koje oni sa sobom nose, a koji su gotovo nepostojeći.

Sa druge strane, estetske procedure kao što su izbeljivanje zuba, ili ugradnja zubnih implanata ukoliko to nije neophodno učiniti što pre, mogu da sačekaju i da se trudnica porodi kako se ne bi dodatna energija trošila na oporavak od ovih stomatoloških procedura.

 

Zaključak

Snimanje zuba i popravke kao što su ugradnja plombe, terapija kanala korena ili ugradnja zubnih krunica potpuno su bezbedne tokom trudnoće.

Svi hitni stomatološki tretmani treba da budu obavljeni bez odlaganja kako ne bi došlo do pogoršanja stanja ili pojave infekcije, dok se čisto estetski ili zahvati koji nisu urgentni mogu odložiti za period nakon porođaja.

 


#   trudnoća   radijacija   stomatologija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima