Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Светски дан борбе против дијабетеса

Bookmark and Share

14.11.2017 Јужна Србија Инфо

Светски дан борбе против дијабетеса се обележава 14. новембра. Према проценама Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" у Србији око 700.000 одраслог становништва има дијабетес.

Данас је Светски дан борбе против дијабетеса

Иницијативу за његово обележавање покренула су Међународна дијабетолошка федерација и Светска здравствена организација 1991. године, као одговор на све већи број оболелих од шећерне болести широм света. Овај датум је изабран у част рођендана Фредерика Бантинга, који је заједно са Чарлсом Бестом први изложио идеју која је довела до открића инсулина у октобру 1921. године.

На Генералној скупштини Уједињених нација одржаној 20. децембра 2006. усвојена је Резолуција о дијабетесу, а Светски дан борбе против дијабетеса је уврштен у званични календар УН.

Овај датум се обележава широм света. С обзиром да је плава званична боја Уједињених нација, на тај дан је 2007. велики број знаменитости био осветљен плавим рефлекторима (Емпајер стејт билдинг, Нијагарини водопади, Токијски торањ, зграда Опере у Сиднеју, мост преко Босфора и др). У овој глобалној кампањи је учествовао и Београд (Дом Народне скупштине Републике Србије, статуа Победника на Калемегдану) и други градови у Србији.

Овогодишњи Светски дан дијабетеса посвећен је унапредјењу здравствене заштите жена које су у ризику да оболе или су оболеле од дијабетеса.

Коментара: 0


#   здравље  дијабетес  институт Батут  Дан борбе против дијабетеса
@
[ Додај коментар ]