Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данска има највише оболелих од рака, а нико је није гађао осиромашеним уранијумом

Bookmark and Share

21.05.2018.

Србија се налази на 25. месту по броју оболелих од рака. Изнад Србије на овој листи налазе се 24 углавном уређене земље, са много развијенијим здравственим системом.

Данска има највише оболелих од рака, а нико је није гађао осиромашеним уранијумом

Налазе се земље које нису бомбардоване осиромашеним уранијумом, главним кривцем - ако питате просечног Србина, али и поједине носиоце власти - за то што Срби обољевају од рака.

Ову тему актуелизовао је председник Србије Александар Вучић, који је приликом отварања новог онколошког одељења говорио о последицама осиромашеног уранијума.

“Нисам никада сасвим веровао у све теорије о осиромашеном уранијуму, да су за све криви они који су нас бомбардовали, али данас у разговору са лекарима, иако су разлози мултифакторијални, свакако један од разлога за обољења је осиромашени уранијум, јавља се код деце чији су родитељи око 90-тог годишта. Да ли ћемо успети да докажемо то или не, не знам, јер је доста завршило у Ибру, Дунаву или Црном мору. Сви лекари мисле да је то оставило значајне последице. То је злочин без преседана”, рекао је Вучић на отварању Онкологије 2.

Потом је председница Скупштине Маја Гојковић најавила да ће бити покренута Комисија за истрагу последица НАТО бобардовање Србије 1999. године по здравље људи и животну средину.

Очекује се да ће комисија бити формирана до краја недеље, али није познато ко ће се наћи у овој комисији, нити која методологија ће се користити. Познато је да ће се ново тело ослонити на извештај италијанског парламента, који показује да су италијански војници обољевали и обољевају од последица тога што су боравили на подручју на којима су коришћени пројектили са осиромашени уранијом.

И поред широко раширеног уверења да српско становништво коси рак, наша статистика не искаче из светског просека, према извештају Међународног фонда за истраживања о раку (WЦРФ) из 2012. године у Србији годишње оболи 269,7 особа на 100.000 становника.

У Данској, која је 1. на листи, оболи 338,1 особа на 100.000 становника, друга по броју оболелих од рака је Француска (324,6), затим Аустралија (323), Белгија (321,1), Норвешка (318,3).Испред Србије по броју оболелих су и САД, Ирска, Јужна Кореја, Холандија, Нова Каледонија, Словенија, Канада, Нови Зеланд, Чешка, Швајцарска, Мађарска….

Према речима специјалисте радиолога Александра Ивковића Србија се у потпуности статистички уклапа у проценат оболелих од карцинома, нема одступања.

"Чак се уклапа и у смртност, која је висока. Узроци тога су касно јављање лекару, онда статистички доступност медицинским методама, нездрав живот, превише дуванског дима. Највећу инциденцу обољевања имају државе у којима је просечно најдужи живот. Како се у Србији просечна дужина живота у задњих 50 година повећала за чак 22 године тако се повећава и број малигних болести. Нема ничега спектакуларног у томе. Најмање оболелих од карцинома има у земљама где се масовно умире од заразних болести и дужина живота је кратка", каже Ивковић.

Ипак, чини се да је осиромашени уранијум постао идеално оружје за скретање пажње и дизање националне хистерије.

Број оболелих на 100.000 становника, статистика Међународног фонда за истраживања о раку (WCRF)

А да ли је заиста канцореген? Ивковић тврди да није.

“Јесте токсичан, може бити и смртоносан, али није канцероген. То можемо објаснити на више начина али и сама проста логика нас упућује на то. Људски род се развио у средини богатој уранијумом. Уранијум и торијум непосредно греју земљину кору. Да је канцероген, живот се не био развио у овој форми. Можда у некој другој, овој не”, објашњава Ивковић за ВИЦЕ.Како додаје, уранијум се налази у ваздуху који дишемо, налази се у води, налази се у храни.

“Сасвим природно и нормално је састојак свега. Огромне количине уранијума се налазе у земљишту. У стенама највише али и у обичној земљи. Процена је да само на првих 30 цм земље у Србији има 20.000 тона уранијума. У инцидентима који су праћени (пад Боинга 747 на Амстердам када је више од једне тоне ОУ сагорело; гелери у телу војника) није никада примећен пораст броја оболелих од карцинома, као што не постоји ни код рудара у рудницима уранијума”.

Како објашњава, уранијум оштећује бубреге, плућа, нерве ћелије.

“Летална доза уранијума је 50 пута мања од канцерогене дозе, што значи да велика количина удахнутог уранијума изазива смрт а не карцином.”

Ивковић је јавности постао познат прошле године када је на блогу писао о осиромашеном уранијуму и лажима које се пласирају кроз медије готово две деценије. Питали смо га какве су биле реакције.

“Дочекан сам на нож, као велики издајник. Људи се панично плаше радијације. Када се помене нешто радиоактивно одмах се у глави ређају слике смрти, мутација, разарања. Нема реалног отклона нити схватања. Претерани страх доводи до тога да и лекари остају глуви и слепи на истину. Онда у њиховим тумачењима доминирају описи дејства цезијума, стронцијума, плутонијума, радиоактивног јода, трицијума. Када кажем није канцероген али је токсичан, чак и смртоносан реакција је – значи тврдиш да је здрав, што га не мажеш на хлеб?”.

Масовној хистерији и страху доприносе и лекари, који по медијима причају о порасту оболелих од рака, о великом броју деце која умиру јер смо бомбардовани осиромашеним уранијумом, а Ивковић истиче да га је таквих срамота.

“Понекад ме је срамота када слушам колеге које неће да схвате ни основне лекције из физике, не нешто компликовано, само основно – уранијум (самим тим и још више од тога истрошени или осиромашени) је алфа емитер са временом полураспада од 4.5 милијарди година. Покушај да објасним на примеру једног атома уранијума, 7 распада до стабилног стања, само 7 а време полураспада 4.5 милијарди година доводи до тога да се закључи да ће нас тровати још 4.5 милијарди година. Питао сам у шали колико је ОУ потрошено путем ватромета за нову годину, занимљиво изгледа много више него током бомбардовања”, каже Ивковић.

“Питање ОУ код нас је постало политичко, а не научно питање. Људи верују у то, као да се ради о вери, а не о питањима науке. Верују у епидемију малигнома иако подаци говоре да не постоји, верују у канцерогеност уранијума иако чињенице говоре сасвим другачије. Наука није вера а није ни ствар прегласавања нити политичких препуцавања."

Осиромашеним уранијумом у Србији бавио се и Програм Уједињених нација за животну средину - УНЕП. У извештају објављеном 2002. године, након што је 14 интернационалних научника спровело истрагу на пет од 11 локација у Србији закључено је да не постоје алармантне количине УО. Годину дана раније спроведена је истрага и на Косову, а закључци научника су били исти.

Јована Шестериков, Vice

Коментара: 0


#   Александар Вучић   Маја Гојковић   рак   радијација   НАТО бомбардовање   председник Србије   Јужна Кореја   Нови Зеланд   здрав живот   уранијум   Александар Ивковић
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима