Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Други по реду „Дан отворених врата" за пацијенте са уграђеном стомом

rssBookmark and Share

Ниш 23.09.2019. Јужна Србија Инфо

Други по реду „Дан отворених врата" за пацијенте са уграђеном стомом

Како је живот пацијената са уграђеном стомом и њихових породица, према речима стручњака, другачији и компликованији и у физичком и психолошком смислу и захтева посебне околности и промену појединих навика, Управа нишког Клиничког центра заједно са медицинским особљем које се бави овом здравственом патологијом, одлучила је да у свом регионалном Стома центру, поново, додатно „отвори“ своја врата за ове пацијенте и да сутра, у уторак, 24. септембра, од 14 до 19 сати, у Стома центру буде организован други по реду „Дан отворених врата за стомиране пацијенте“.

Како је договорено још прошле године са члановима Удружења,  једном месечно у поподневним сатима, лекари специјалисти, стоматерапеути и медицинско особље у Стома центру, организовали  су прегледе без заказивања и разговарали са пацијентима и њиховим најближима и тамо где је то потребно, пружали и преко потребну психолошку подршку, планирано, па је ово одличан начин да се додатно поспеши досадашња сарадња са нишким Удружењем стомираних пацијената.

- Као директор Клиничког центра Ниш, здравствене установе ка којој гравитира преко 2,5 милиона становника потпуно подржавам све иницијативе Министарства здравља и ресорног министра Златибора Лончара када је реч о превентивним прегледима који итекако помажу у раном откривању карцинома, па тако и ову акцију, јер на овај начин осим што делујемо превентивно, такође смо и на услузи људима којима је помоћ преко потребна, изјавио је генерални директор Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Радовановић.

Како су истакли људи који се баве овом здравственом проблематиком, „дан отворених врата“ за стомиране пацијенте биће организован као и прошле године, у Стома центру, који представља својеврсни „кутак“ за пацијенте са овом здравственом патологијом, те позивају све заинтересоване пацијенте и њихове чланове породице да се одазову и заједничким снагама потруде да им живот буде што квалитетнији.

- Као неко ко се бави том проблематиком годинама, могу слободно да кажем да смо до сада, захваљујући заједничким напорима, успели да превазиђемо донекле ону фазу када пацијент мисли да је стома баук, без обзира да ли је реч о привременој или дефинитивној, па се надам да ће ово унапређење сарадње добро доћи свима, не само пацијентима из Ниша већ из читавог региона, а и њиховим породицама такође, навео је проф. др Горан Станојевић, помоћник генералног директора за хируршка питања.- У Стома центру ћемо, осим редовних активности сваког дана које спроводимо тамо и у нашим специјалистичким амбулантама, осим прегледа и разговарати са пацијентима, а у плану нам је и да у новој згради, у простору за посете пацијентима, оформима мали тзв.“стома кутак“, те ће и тамо моћи да потраже савете сви којима су они потребни, додао је дигестивни хирург Станојевић.

Према подацима којима располажу стручњаци али и људи из Удружења, канцер дебелог црева и колоректалног система све је чешће обољење, те је зато, како наводе лекари похвално што држава на разне начине и превентивно делује.

Управа Клиничког центра Ниш овим путем позива све пацијенте из Ниша и са југа и југоистока Србије, са уграђеном стомом, да се у што већем броју одазову овомесечној акцији, заказаној за сутра, у уторак 24. септембра, где ће у регионалном Стома центру у периоду од 14 до 19 часова бити обављани прегледи и разговори и најавила наставак ове акције и за наредни период.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Отворена врата   стома пацијенти
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима