Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град Лесковац финансира вантелесну оплодњу

rssBookmark and Share

Лесковац 06.03.2018. Јужна Србија Инфо

Градско веће Лесковца усвојило је на својој седници Програм вантелесне оплодње који ће се финансирати из градског буџета.

Град Лесковац финансира вантелесну оплодњу

Податак да је 2017. године 47 парова из Лесковца било укључено у програм који финансира Министарство здравља Републике Србије, показује да је потреба за додатним могућностима-средствима  велика.

„У Србији око 300 000 парова има проблем са стерилитетом и скоро подједнако је заступљен и мушки и женски стерилитет. Један од начина да се тај проблем реши је медицински потпомогнуто оплођење. О трошку државе парови на територији Србије имају право на три покушаја вантелесне оплодње а старосна граница за жене износи 42 године. Многе локалне самоуправе укључиле су се и саме сносе трошкове вантелесне оплодње за парове са својих територија, међу њима је и град Лесковац. Пре дестак година, градоначелник Цветановић као тадашњи председник Скупштине општине Лесковац, препознао је овај проблем и предузео прве кораке. Откупљено је земљиште и саграђена је клиника за лечење стерилитета која је потом предата на коришћење Друштво за истраживање и експериментални развој Спебо и они су се обавезали да ће урадити 100 бесплатних вантелесних оплодњи за парове са територије града Лесковца“ рекла је на конференцији за медије заменица градоначелника Лесковца Јасмина Ранђеловић.

У буџету града за 2018. годину за ове намене предвиђено је 5 милиона динара.

„Висина финансијске помоћи може износити до 250 000 динара по пару у једној календарској години и може се одобрити једном пару највише два пута. Критеријуми су следећи: да пар има држављанство Репубике Србије, да пар има пребивалиште на територији града Лесковца најмање годину дана пре подношења захтева, да жена у моменту подношењу захтева ниије навршила 45 година живота, да пар испуњава критеријуме које је прописала Републичка стручна комисија Министарства здравља што подразумева да су код супружника исцрпљене све могућности лечења,да супружници немају деце из постојеће заједнице и да је очувана функција јајника код жена, нормалан индекс телесне масе код жена што подразумева вредност испод 30 и сви облици субфертилности мушкараца уз постојање живих или морфолошко исправних сперматозоида. Такође као посебан критеријум напоменула бих следеће:уколико је жена млађа од 42 године, да је пар искористио право на три покушаја који се финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања„ додала је Ранђеловићева.

Коментара: 0


#   Лесковац   буџет   вантелесна оплодња   финансирање   Министарство здравља   локална самоуправа   Јасмина Ранђеловић
@


 


[ Додај коментар ]