Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Институт "Нишка Вања": У сусрет Светском дану против остеопорозе

rssBookmark and Share

Нишка Бања 18.10.2021. Јужна Србија Инфо

Светски дан борбе против остеопорозе који се обележава 20. октобра сваке године, је кампања посвец́ена подизању свести о превенцији, дијагностици и лечењу остеопорозе и сродних мишиц́но -коштаних обољења.

Институт "Нишка Вања": У сусрет Светском дану против остеопорозе

Циљ је ставити здравље костију и превенцију прелома на глобалну здравствену агенду и допрети до здравствених радника, медија, креатора политике, пацијената и шире јавности. Годишња кампања је јединствена је прилика када се појединци и организације широм света уједине како би ставили у центар пажње болест. Мото кампање је „Предузмите мере за здравље костију“ (Take action for bone health”). 

Преломи услед остеопорозе имају разоран утицај на милионе људи широм света и резултирају огромним друштвено-економским трошковима за друштво и здравствене системе. Ипак, упркос ефикасном медицинском напретку у смањењу прелома, мањи број мушкараца и жена се лечи. Само 20% пацијената са остеопоротичним преломима је дијагностиковано или лечено од остеопорозе..

Широм света, свака трец́а жена и један од пет мушкараца старијих од 50 година ц́е имати остеопоротични прелом. Остеопороза узрокује да кости постану слабе и крхке, па се лако ломе - чак и као резултат мањег пада, удара, кијања или наглог покрета. Преломи који су изазавани остеопорозом могу бити опасни по живот и главни узрок бола и дуготрајне инвалидности.

Данас у време пандемије Совид 19, због компликација које овај вирус носи, још је значајније да обратимо пажњу на превенцију здравствених проблема које имају пацијенти оболели од остеопорозе.

5 КОРАКА ДО ЗДРАВИХ КОСТИ 
1. ВЕЖБА
Редовно вежбајте - држите кости и мишиц́е у покрету. Најбоље су вежбе за ношење тежине, јачање мишиц́а и вежбање равнотеже.
2. ИСХРАНА
Уверите се да је ваша исхрана богата хранљивим материјама здравим за кости. Калцијум, витамин Д и протеини су најважнији за здравље костију. Сигурно излагање сунцу помоц́и ц́е вам да добијете довољно витамина Д.
3.ЖИВОТНИ СТИЛ
Избегавајте негативне животне навике. Одржавајте здраву телесну тежину, избегавајте пушење и прекомерно конзумирање алкохола.
4. ФАКТОРИ РИЗИКА
Сазнајте да ли имате факторе ризика. Обратите се свом лекару, посебно ако сте раније имали прелом, ако сте имали породичну историју остеопорозе или узимате посебне лекове који утичу на здравље костију

5. ТЕСТИРАЊЕ И ТРЕТМАН
Тестирајте се и по потреби лечите. Ако сте у високом ризику, вероватно ц́е вам бити потребни лекови и промена живота како бисте се заштитили од прелома.

У Институту „Нишка Бања“ пацијенти са упутом изабраног лекара могу урадити мерење минералне коштане густине (остеодензитометрија) и друге дијагностичке методе за праћење губитка коштане масе.

Такође на нашем сајту www.radonnb.co.rs налазе се вежбе за остеопорозу, које могу помоћи пацијентима који болују од остеопорозе да лакше савладају препреке у свакодневном животу.


#   Нишка Бања   Институт Нишка Бања   кости   остепороза
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима