Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Светски дан здравља у КЦ Ниш прегледано више од 500 грађана

rssBookmark and Share

Ниш 08.04.2019. Јужна Србија Инфо

И ове године 7. априла, када се свуда у свету на различите начине, обележава Светски дан здравља, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа.

На Светски дан здравља у КЦ Ниш прегледано више од 500 грађана

Као и током сваке досадашње акције, показало се да је интересовање грађана за бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру и овог месеца било и више него задовољавајуће.

Још пре почетка рада специјалистичких амбуланти, у чекаоницама Центра за радиологију у новој згради на ЕКГ прегледе, мерење крвног притиска и одређивање нивоа шећера у крви, чекало је на стотине грађана, а интересовање за прегледе здравља и функције слушног апарата и гласа, није било ништа мање, те је на десетине грађана стрпљиво чекало на прегледе испред амбулатни Клинике за болести ува, грла и носа.

Према подацима након првог пресека стања, за прва два сата на списку за прегледе уписано је скоро двесто грађана, а до другог званичног пресека, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је готово њих четири стотине.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у нишком Дому здравља, где су пацијенти такође могли да обаве ОРЛ прегледе, преконтролишу висину крвног притиска и ниво шећера у крви.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова, кроз амбуланте нишког Клиничког центра прошло је скоро 511 грађана, од којих је слух и глас проверило њих 194, док се у амбулантама у новој згради КЦ Ниш, прегледало 317 пацијената, од којих је и њих 270, поред ЕКГ прегледа и мерења крвног притиска, проверавало и ниво шећера у крви.

У нишком Дому здравља, у периоду од 8 до 16 сати, прегледана су укупно 422 пацијента.

Подсећамо, као што је и најављено, руководство ОРЛ клинике је уз подршку Управе КЦ Ниш, месец април прогласило месецом гласа, те је планирано да се превентивни прегледи гласа наставе током читавог месеца. У специјалситичким амбулантама Клинике, сваког викенда, недељом, у периоду од 8 до 15 сати, сви грађани ће, без обзира на статус здравственог осигурања и без заказивања, моћи да провере здравље свог гласа и ларинкса.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Превентивна медицина   Светски дан здравља   здравствени преглед
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима