Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови апарат за проверу слуха код деце и одраслих на ОРЛ клиници у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 08.12.2018. Народне новине, белами, Јужна Србија Инфо

ОРЛ клиника нишког Клиничког центра добила је пре неколико дана још један нови апарат, а ради се, према речима професора др Душана Милисављевића, директора ове Клинике, о тимпанометру.

Фото: Белами
Фото: Белами

Он наглашава да је “долазак” овог апарата од великог значаја у првом реду, што је и најважније, за пацијенте. Апарат је вредан  и донација је Компаније Аудио БМ.

“Донација је утолико значајнија јер је тимпанометар апарат који служи  за проверу слуха и деце и одраслих, а нажалост, неколико недеља смо на Клиници били без таквог апарата”, каже др Душан Милисављевић. “Стари апарат је већ дуго година био на различитим ремонтима и  све има свој век  трајања, тако да се на крају и покварио. На мој позив се ова новосадаска компанија одазвала  и донирали нам овај важан дијагностички апарат који је важан у дијагностици оштећења слуха и код деце и код одраслих, али ја  увек првенство дајем деци. Апарат ће нам олакшати  да у старту препознамо да ли има секрета у средњем уву, да ли  има оштећења слуха у средњем или у унутрашњем уву”.

Др Душан Милисабљевић додаје да је ово четврта донација откако се он налази на месту директора Клинике ОРЛ Клиничког центра у Нишу.

“Драго ми да компаније које до сада  нису имале “интереса” да сарађују са ОРЛ клиником  сада врло транспарентно долазе. Ми смо у први план ставили интересе пацијената  и транспарентну комуникацију са компанијама и фармацеутским кућама које сарађују са Клиничким центром”, каже Милсиављевић. “Све те компаније имају неки свој интерес у срадњи са КЦ па сам на основу тога поставио и питање зашто се оне сада не би одужиле мало и клиници и самом Клиничком центру када нам је помоћ потребна. Наша економија је још увек таква каква је  и зато нам треба помоћ друштвено одговорних фирми које сарађују са Клиничким центром и на тај начин остварују неки профит пре свега од пара града”.

Милисављевић наглашава да је његова идеја да Клиника настави са радом у смеру у коме је сада кренула и  да бригу о пацијентима подигну на виши ниво.

“ОРЛ клиника и Клинички центар Ниш су главно место где се завршавају многа лечења за становнике југоисточне Србије. Ми кажемо да смо на југу суромашни, и јесмо сиромашни, кажемо да нас главни град заборавља, али ја се надам  да се, што се тиче овога, неби требало да буде подвајања. И даље треба да тражимо све оно што нам је потребно, а на оправдане захтеве и потребе клиника за што квалитетније лечење грађана нико не би смео да остане глув”, каже Милисављевић.

Он додаје  да ОРЛ покрива широку палету болести, али је уврежено мишљење јавности да се на овој Клиници  опрешу само крајници и лече прехладе.

“ОРЛ је широка и ургентна специјалност и на нашој Клиници се збрињавају најургентнија стања након саобраћајних несрећа, повреде главе Ии врата, крварење  на глави и врату, а оно што је, такође, ургентно то су решавања страних тела код деце која могу да доведу и до смртног исхода. То подразумева вађање страних тела из плућа, вађење  сраних тела из једњака и ту се показује озбиљност у  раду на ОРЛ клиници. Такође је и велики пораст тумора  на глави и врату тако да сваке недеље имамо по три до четири операције  или дијагностичких интервенција везаних за  малигне туморе главе и врата. Имамо и добро развију микро хирургију ува на Клиници. У том погледу смо раме уз раме са београдском и новосадском клиником.Имамо капацитете за то, имамо тобре лекаре и медицинске сестре који раде тимски, потребо нам је још само мало модернија опрема у операционим салама и онда можемо са сигурношћу да кажемо да смо у самом врху”, каже професор др Душан Милисављевић.

На ОРЛ клиници се ради и  естетска хирурјиа носа и ушију. Осим тога на клиници се решавају  и бројна алергијска стања, почев од алергијског стања у носу, до акутних инфекција грла и носа, операција.

 

В. Петровић

Коментара: 0


#   Ниш   Душан Милисављевић   Клинички центар Ниш   Јужна Србија Инфо   медицинске сестре   Клинички центар   апарат за скриниг слуха   ОРЛ Клиника
@dusanorldusan @juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима