Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Март, "Месец слуха" на нишкој ОРЛ клиници

rssBookmark and Share

Ниш 05.03.2019. Јужна Србија Инфо

Како би унапредили здравље ува и слуха и подигли свест грађана о важности превенције у овој области медицине, Управа нишког Клиничког центра је у договору са руководством Клинике за болести ува, грла и носа, март месец, прогласила “месецом слуха”.

Март, "Месец слуха" на нишкој ОРЛ клиници

Осим што ће, лекари специјалисти оториноларингологије, током читавог месеца, једном недељно у преподневним часовима, бесплатно проверавати слух код свих заинтересованих Нишлија, посветиће се и саветовању, како да грађани, на најбољи могући начин, очувају свој слух и здравље слушног апарата.

Како оштећење слуха и слушног апарата спада у велики хендикеп, који итекако утиче на квалитет живота, Светска здравствена организација је 3. март- Дан слуха, управо посветила значају његовог очувања и едукацији становништва, а томе се прикључио и нишки Клинички центар. Стручњаци наводе да је, правилном едукацијом деце и родитеља о висини буке у околини у којој живе, раде или се забављају, оштећења слуха, могућеспрецити.

- Клинички центар Ниш и овом планираном акцијом показује да брине о својим пацијентима и грађанима наше земље и да следи тежњу државе, да превентивом очува здравље популације, тако да сам изузетно поносан, што ћемо осим превентивних прегледа на нивоу читаве земље, који су били обављани и код нас сваког месеца и на овај начин утицати да се квалитет живота свих нас повећа и да се посветимо очувању здравља, нагласио је проф. др Зоран Радовановић, први човек Клиничког центра у Нишу.

Због тога је, а како би се додатно “приближила” становништву и својим пацијентима, Клиника за болести ува, грла и носа у КЦ Ниш отишла корак даље и одлучила да током читавог марта буде на услузи грађанима.

 

-С обзиром на то, да више од 300 милиона особа пати од хроничних обољења ува и да је озбиљно оштећење слуха присутно код 32 милиона деце, Клиника за болести ува, грла и носа је уз подршку руководства нишког Клиничког центра одлучила да овај месец управо посвети свима који желе да преконтролишу свој слух и здравље слушног апарата, истакао је проф. др Душан Милисављевић, руководилац Клинике.- План нам је да, почев од 10. марта, сваког викенда, недељом, у периоду од 9 до 15 сати, отворимо врата нашег аудио кабинета за проверу слуха и том приликом након општег прегледа слушног апарата, проверимо и слух код наших пацијената, додао је Милисављевић и апеловао на грађане да се у што већем броју одазову акцији.

 

С тим у вези, а када већ дође до бесповратног оштећења слуха, руководилац Клинике за болести ува, грла и носа, прокоментарисао је и нове, предложене мере РФЗО и Министарства здравља, даслушне апарате и индивидуалне слушне уметнике може да преписује искључиво специјалиста ОРЛ и субспецијалиста аудиологије здравствене установе терцијарног типа, које је оценио као рационалне и сасвим разумљиве.

- Циљ је да се подигне квалитет пружених услуга пацијентима са оштећењима слуха, с обзиром да ОРЛ клиника КЦ Ниш има стручњаке, који се баве дијагностиком и оперативним лечењем оштећења слуха и свакако да ћемо имати већи број прегледа, јер ће пацијенти из читаве југоисточне Србије долазити код нас, али смо ми потпуно спремни и водићемо посебне протоколе за те пацијенте и неће бити листе чекања, потврдио је проф. др Милисављевић.

Коментара: 0


#   Ниш   Душан Милисављевић   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   лекари специјалисти   Клинички центар   превенција   Светска здравствена организација   ОРЛ Клиника   слух
@dusanorldusan @tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима