Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mart, "Mesec sluha" na niškoj ORL klinici

rssBookmark and Share

Niš 05.03.2019. Južna Srbija Info

Kako bi unapredili zdravlje uva i sluha i podigli svest građana o važnosti prevencije u ovoj oblasti medicine, Uprava niškog Kliničkog centra je u dogovoru sa rukovodstvom Klinike za bolesti uva, grla i nosa, mart mesec, proglasila “mesecom sluha”.

Mart, "Mesec sluha" na niškoj ORL klinici

Osim što će, lekari specijalisti otorinolaringologije, tokom čitavog meseca, jednom nedeljno u prepodnevnim časovima, besplatno proveravati sluh kod svih zainteresovanih Nišlija, posvetiće se i savetovanju, kako da građani, na najbolji mogući način, očuvaju svoj sluh i zdravlje slušnog aparata.

Kako oštećenje sluha i slušnog aparata spada u veliki hendikep, koji itekako utiče na kvalitet života, Svetska zdravstvena organizacija je 3. mart- Dan sluha, upravo posvetila značaju njegovog očuvanja i edukaciji stanovništva, a tome se priključio i niški Klinički centar. Stručnjaci navode da je, pravilnom edukacijom dece i roditelja o visini buke u okolini u kojoj žive, rade ili se zabavljaju, oštećenja sluha, mogućespreciti.

- Klinički centar Niš i ovom planiranom akcijom pokazuje da brine o svojim pacijentima i građanima naše zemlje i da sledi težnju države, da preventivom očuva zdravlje populacije, tako da sam izuzetno ponosan, što ćemo osim preventivnih pregleda na nivou čitave zemlje, koji su bili obavljani i kod nas svakog meseca i na ovaj način uticati da se kvalitet života svih nas poveća i da se posvetimo očuvanju zdravlja, naglasio je prof. dr Zoran Radovanović, prvi čovek Kliničkog centra u Nišu.

Zbog toga je, a kako bi se dodatno “približila” stanovništvu i svojim pacijentima, Klinika za bolesti uva, grla i nosa u KC Niš otišla korak dalje i odlučila da tokom čitavog marta bude na usluzi građanima.

 

-S obzirom na to, da više od 300 miliona osoba pati od hroničnih oboljenja uva i da je ozbiljno oštećenje sluha prisutno kod 32 miliona dece, Klinika za bolesti uva, grla i nosa je uz podršku rukovodstva niškog Kliničkog centra odlučila da ovaj mesec upravo posveti svima koji žele da prekontrolišu svoj sluh i zdravlje slušnog aparata, istakao je prof. dr Dušan Milisavljević, rukovodilac Klinike.- Plan nam je da, počev od 10. marta, svakog vikenda, nedeljom, u periodu od 9 do 15 sati, otvorimo vrata našeg audio kabineta za proveru sluha i tom prilikom nakon opšteg pregleda slušnog aparata, proverimo i sluh kod naših pacijenata, dodao je Milisavljević i apelovao na građane da se u što većem broju odazovu akciji.

 

S tim u vezi, a kada već dođe do bespovratnog oštećenja sluha, rukovodilac Klinike za bolesti uva, grla i nosa, prokomentarisao je i nove, predložene mere RFZO i Ministarstva zdravlja, daslušne aparate i individualne slušne umetnike može da prepisuje isključivo specijalista ORL i subspecijalista audiologije zdravstvene ustanove tercijarnog tipa, koje je ocenio kao racionalne i sasvim razumljive.

- Cilj je da se podigne kvalitet pruženih usluga pacijentima sa oštećenjima sluha, s obzirom da ORL klinika KC Niš ima stručnjake, koji se bave dijagnostikom i operativnim lečenjem oštećenja sluha i svakako da ćemo imati veći broj pregleda, jer će pacijenti iz čitave jugoistočne Srbije dolaziti kod nas, ali smo mi potpuno spremni i vodićemo posebne protokole za te pacijente i neće biti liste čekanja, potvrdio je prof. dr Milisavljević.

Komentara: 0


#   Niš   Dušan Milisavljević   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   lekari specijalisti   Klinički centar   prevencija   Svetska zdravstvena organizacija   ORL Klinika   sluh
@dusanorldusan @tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima