Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I ovog vikenda besplatni zdravstveni pregledi u KC Niš

rssBookmark and Share

Niš 05.04.2019. Južna Srbija Info

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa zdravstvenim ustanovama širom zemlje, među kojima je i Klinički centar Niš, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, i ovog meseca nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda.

I ovog vikenda besplatni zdravstveni pregledi u KC Niš

Osim toga, što će lekari specijalisti KC Niš ovog vikenda, zainteresovanim građanima obavljati sve, unapred predviđene preglede, rukovodstvo Klinike za bolesti uva, grla i nosa, osvrćući se na rezultate odziva pacijenata iz prethodnog meseca, i ovog će realizovati novu akciju. Mesec april, proglasili su „mesecom glasa“.

U nedelju 7. aprila,od 8 do 16 časova, svi građani, uključujući i one koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje, moći će da u ambulantama niškog Kliničkog centra obave besplatne preventivne zdravstvene preglede.

Kako je ovog meseca određeno planom Ministarstva zdravlja, u specijalističkim ambulantama Klinike za bolesti uva, grla i nosa, koje se nalaze u nekadašnjoj zgradi hirurških klinika, specijalisti otorinolaringologije obavljaće preglede sluha i glasa, dok će u Centru za radiologiju, u novoj zgradi niškog Kliničkog centra, svi građani moći da izmere nivo šećera u krvi, visinu krvnog pritiska i da obave EKG pregled.

- Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u svim prethodnim akcijama,podaci koje dobijamo pokazuju da je interesovanje Nišlija i dalje veliko, tezaista na sve načine podržavamo incijative Ministarstva zdravlja i resornog ministra za promociju preventive, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš i pozvao sve građane Niša i juga Srbije da se i ovog meseca odazovu u što većem broju.

S obzirom na to da je prošlog meseca, interesovanje građana za proveru zdravlja slušnog aparata bilo zaista veliko, jer je prema podacima obavljeno preko 700 pregleda i 500 audiometrija, ORL klinika će i ovog meseca nastaviti promociju preventive, te će april, biti posvećen proveri funkcije glasa i zdravlja larinksa.

- Glas je glavni alat za komunikaciju i zato je SZO proglasila 16. april Danom glasa i taj dan je posvećen baš glasu, te je zbog toga i kolegijum ORL klinike u dogovoru sa rukovodstvom KC Niš, proglasio ceo april, „mesecom glasa“, a plan je da lekari specijalisti otorinolaringologije, tokom čitavog meseca, svakog vikenda, nedeljom,u prepodnevnim časovima, od 8 do 15 sati, besplatno proveravaju zdravlje i funkciju glasa, istakao je prof. dr Dušan Milisavljević, rukovodilac ORL klinike.

- Klinički centar Niš i ovom planiranom akcijom pokazuje da brine o svojim pacijentima i građanima naše zemlje i da sledi težnju države, da preventivom očuva zdravlje populacije, tako da sam izuzetno ponosan, što ćemo osim preventivnih pregleda na nivou čitave zemlje i na ovaj način uticati da se kvalitet života svih nas poveća, dodaoje prof. dr Radovanović, prvi čovek Kliničkog centra u Nišu.

Osim u niškom Kliničkom centru, planirano je da se preventivni pregledi sluha i glasa, merenje nivoa šećera u krvi i merenje krvnog pristiska, ovog vikenda obavljaju istovremeno i u niškom Domu zdravlja.

Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Podsećamo, kao što je najavljeno iz Ministarstva zdralja, ovo je nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva.

Komentara: 0


#   Niš   Dušan Milisavljević   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   lekari specijalisti   Klinički centar   6. april   zdravstveni pregled
@dusanorldusan @tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima