Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Омикрон не посустаје – све више пацијената у болницама, на удару старији хронични болесници

Bookmark and Share

06.02.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Од почетка пандемије у Србији је регистрован 1.757.741 случај коронавируса од урађених 8.302.346 тестова. Од последица заразе преминуло је 13.928 особа. Смртност је 0,79 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Омикрон не посустаје – све више пацијената у болницама, на удару старији хронични болесници

Према последњем пресеку, у Србији je тестиранa 28.372 особа, а коронавирус je потврђен код њих 12.736. Преминуло је 60 особа.

На болничком лечењу је 4.209 пацијентa, од којих је 153 на респиратору.

Не смирује се епидемијска ситуација у нашој земљи. Притисак на болнице поново расте. На болничком лечењу, у најтежем стању, највише је старијих од 70 година. Са блажом клиничком сликом све је више заражене деце, код најмлађих често нема симптома.

Продужен је фебруарски распуст. Ученици ће спајањем два викенда, државног празника и додатна два дана имати укупно девет слободних дана.

Ове недеље смањен је броја позитивних ученика у односу на претходну недељу за 10 одсто, изјавио је за РТС Милан Пашић, помоћника министра за предшколско и основно образовање.

У време епидемије многи су проверили ниво Д-димера у крви. Једни на своју руку, други по захтеву лекара. Д-димер као анализа се ради када се сумња на зачепљење крвног суда тромбом, односно када постоје одређени клинички знаци.

Д-димер не значи нужно болест, а на његову повишеност могу да укажу кратак дах, лупање срца, оток ногу, топла нога на одређеном месту и тада се треба јавити лекару, објаснио је за РТС руководилац Клинике за хематологију, доктор Дарко Антић.


#   Министарство здравља   Коронавирус   омикрон вирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима