Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Помоћ путем СМС-а за тешко оболелу децу у Пчињском округу

rssBookmark and Share

Врање 10.12.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

За децу и омладину са подручја Града Врања који су оболелa од малигнитета и других тешких болести, убудуће ће донекле бити олакшан процес лечења јер је отворен наменски рачун за доделу средстава у те сврхе.

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

Извесно је да су терапије и сама путовања до неких од клиничких центара у земљи и иностранству скупа. Отварање оваквог рачуна требало би дугорочно да реши недостатак новца у ове намене. Очекује се подршка хуманих људи који ће у наредном периоду уплаћивати новац на овај наменски рачун.

Иницијатива о отварању наменског рачуна за доделу новчаних средстава за помоћ деци и омладини оболелих од малигнитета и других тешких болести покренута је још пре неколико месеци. Рачун је већ примио прву уплату. Локална самоуправа је уплатила 500.000 динара.

''Оболелих има. Нажалост, деца су најосетљивија категорија. Најчешће болести су леукемија, лифоми, саркоми, остроми. У Врању не постоји педијатар који се стриктно бави лечењем ових болести. Ти мали болесници се лече у Клиничком центру у Нишу, Београду или у иностранству. То породице најчешће не могу саме да финансирају. Зато је неопходна помоћ неке групе, државе или Града који ће помоћи да се омогући лечење'', рекао је др Коста Здравковић спец. интерне медицине, онкологије.

Формирана је комисија која ће одлучивати који су случајеви приоритетни при додељивању средстава.

''Улога комисије биће да процењује колико је заиста озбиљна болест и колико је хитно да се детету и омладинцу доделе средства. Ми ћемо се трудити да колико год будемо могли уложимо новац у те сврхе. Уколико се догоди да постоји хитан случај у односу на неке друге, комисија ће одлучити да се новац да приоритетнијем случају у лечењу'', каже др Александар Стајић, помоћник градоначелника. 

Водиће се рачуна и о критеријумима при додели новчаних средстава за помоћ деци и омладини која су оболела од најтежих обољења, а живе на територији града Врања.

''Коме ће бити додељен новац зависи од критеријума, а то су: степен, тежина и врста обољења, имовинска карта и материјално стање  старатеља, породично стање и број деце у породици. Што се тиче броја оболеле деце, још увек немамо прецизан податак. У току је  фаза обраде података и то радимо заједно са дечјим и школским диспанзером и Заводом за јавно здравље, тако да ћемо до краја године знати о ком броју оболеле деце се ради'', истиче др Мирољуб Станковић, члан Градског већа.

Број текућег рачуна је 840-3878741-25. Међутим , Градско веће је предвидело још један вид прикупљања новчаних средстава.

''Од Нове године ћемо почети са већом медијском пропагандом што се тиче текућег рачуна. У најави је и могућност прикупљања новчаних средстава путем СМС порука. Свакоме од нас ће свакако бити једноставније да пошаље СМС поруку са мобилног телефона са одређеним износом него да иде до банке'',наглашава Зорица Јовић, чланица Градског већа.

Покретање једног оваквог рачуна је заиста било неопходно нашем граду. Постоји иницијатива да се у догледно време отвори и наменски рачун  за лечење старијих особа с обзиром  да велики број болесних, старијих људи, Граду подноси захтеве за новчану помоћ за лечење.

Коментара: 0


#   Врање   Градско веће   деца   Пчињски округ     СМС   локална самоуправа   карцином   Мирољуб Станковић   Александар Стајић
@


 


[ Додај коментар ]