Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pomoć putem SMS-a za teško obolelu decu u Pčinjskom okrugu

rssBookmark and Share

Vranje 10.12.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Za decu i omladinu sa područja Grada Vranja koji su obolela od maligniteta i drugih teških bolesti, ubuduće će donekle biti olakšan proces lečenja jer je otvoren namenski račun za dodelu sredstava u te svrhe.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Izvesno je da su terapije i sama putovanja do nekih od kliničkih centara u zemlji i inostranstvu skupa. Otvaranje ovakvog računa trebalo bi dugoročno da reši nedostatak novca u ove namene. Očekuje se podrška humanih ljudi koji će u narednom periodu uplaćivati novac na ovaj namenski račun.

Inicijativa o otvaranju namenskog računa za dodelu novčanih sredstava za pomoć deci i omladini obolelih od maligniteta i drugih teških bolesti pokrenuta je još pre nekoliko meseci. Račun je već primio prvu uplatu. Lokalna samouprava je uplatila 500.000 dinara.

''Obolelih ima. Nažalost, deca su najosetljivija kategorija. Najčešće bolesti su leukemija, lifomi, sarkomi, ostromi. U Vranju ne postoji pedijatar koji se striktno bavi lečenjem ovih bolesti. Ti mali bolesnici se leče u Kliničkom centru u Nišu, Beogradu ili u inostranstvu. To porodice najčešće ne mogu same da finansiraju. Zato je neophodna pomoć neke grupe, države ili Grada koji će pomoći da se omogući lečenje'', rekao je dr Kosta Zdravković spec. interne medicine, onkologije.

Formirana je komisija koja će odlučivati koji su slučajevi prioritetni pri dodeljivanju sredstava.

''Uloga komisije biće da procenjuje koliko je zaista ozbiljna bolest i koliko je hitno da se detetu i omladincu dodele sredstva. Mi ćemo se truditi da koliko god budemo mogli uložimo novac u te svrhe. Ukoliko se dogodi da postoji hitan slučaj u odnosu na neke druge, komisija će odlučiti da se novac da prioritetnijem slučaju u lečenju'', kaže dr Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika. 

Vodiće se računa i o kriterijumima pri dodeli novčanih sredstava za pomoć deci i omladini koja su obolela od najtežih oboljenja, a žive na teritoriji grada Vranja.

''Kome će biti dodeljen novac zavisi od kriterijuma, a to su: stepen, težina i vrsta oboljenja, imovinska karta i materijalno stanje  staratelja, porodično stanje i broj dece u porodici. Što se tiče broja obolele dece, još uvek nemamo precizan podatak. U toku je  faza obrade podataka i to radimo zajedno sa dečjim i školskim dispanzerom i Zavodom za javno zdravlje, tako da ćemo do kraja godine znati o kom broju obolele dece se radi'', ističe dr Miroljub Stanković, član Gradskog veća.

Broj tekućeg računa je 840-3878741-25. Međutim , Gradsko veće je predvidelo još jedan vid prikupljanja novčanih sredstava.

''Od Nove godine ćemo početi sa većom medijskom propagandom što se tiče tekućeg računa. U najavi je i mogućnost prikupljanja novčanih sredstava putem SMS poruka. Svakome od nas će svakako biti jednostavnije da pošalje SMS poruku sa mobilnog telefona sa određenim iznosom nego da ide do banke'',naglašava Zorica Jović, članica Gradskog veća.

Pokretanje jednog ovakvog računa je zaista bilo neophodno našem gradu. Postoji inicijativa da se u dogledno vreme otvori i namenski račun  za lečenje starijih osoba s obzirom  da veliki broj bolesnih, starijih ljudi, Gradu podnosi zahteve za novčanu pomoć za lečenje.

Komentara: 0


#   Vranje   Gradsko veće   deca   Pčinjski okrug     SMS   lokalna samouprava   karcinom   Miroljub Stanković   Aleksandar Stajić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima