Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Постигнут договор о производњи вакцине "спутњик", Торлак би могао да је прави већ у мају

Bookmark and Share

25.03.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Руски Фонд за директне инвестиције и Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак саопштили су да су постигли договор о производњи вакцине "Спутњик ве" против коронвируса која би могла да почне до маја у постројењима Торлака.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Србија ће, додаје се, постати прва земља у Југоисточној Европи која ће производити вакцину "спутњик". Та вакцина могла би да се извози касније у друге земље региона, наводи се у саопштењу објављеном на сајту "Спутњика ве".

Директор РДИФ Кирил Димитријев изразио је тим поводом захвалност влади Србије за константу подршку и поверење у "спутњик ве".

"Србија је међу првим земљама у свету које су одобриле Спутњик и користе ту вакцину ради заштите становништва од коронaвируса. Производња руске вакцине у Торлаку обезбедиће лакшу логистику и помоћи да се убра програм вакцинације у земљи", рекао је Димитријев.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину, руској влади и РДИФ-а на подрши у очувању здравља и живота грађана Србије, наводи се у саопштењу.

Рекао је да ће производња вакцине "спутњика ве" у Институту Торлак јачати капацитете наше земље у борби против пандемије коронавируса и отворити нове перспективе за дистрибуцију ове вакцине у региону Југоисточне Европе.

"Трансфер технологија за производњу вакцине ‘спутњик ве‘ из Русије у Србију допринеће обнављању суверенитета наше земље на пољу производње вакцине која ће бити важан ресурс сваке земље у будућности", рекао је Поповић.

Први контигент вакцине "спутњик" у Србију је стигао 30. децембра, а вакцинација овим цепивом почела је 6. јануара.

"Спутњик" је до сада регистрован у 56 земаља света. Вакцина је, према подацима објављеним у часопису Лансет, ефикасна 91,6 одсто. Заснована је на хуманом аденовирусу и даје се у две дозе.  


#   Ненад Поповић   Институт Торлак   Коронавирус   ковид вакцина   спутњик вакцина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима