Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Postignut dogovor o proizvodnji vakcine "sputnjik", Torlak bi mogao da je pravi već u maju

Bookmark and Share

25.03.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "Sputnjik ve" protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu "sputnjik". Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu "Sputnjika ve".

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u "sputnjik ve".

"Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubra program vakcinacije u zemlji", rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Rekao je da će proizvodnja vakcine "sputnjika ve" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

"Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine ‘sputnjik ve‘ iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti", rekao je Popović.

Prvi kontigent vakcine "sputnjik" u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija ovim cepivom počela je 6. januara.

"Sputnjik" je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je, prema podacima objavljenim u časopisu Lanset, efikasna 91,6 odsto. Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.  

Komentara: 0


#   Institut Torlak   Koronavirus   kovid vakcina   sputnjik vakcina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima