Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Алексинцу 42 оболелих од малих богиња

rssBookmark and Share

Алексинац 25.01.2018.

Из алексиначког Дома здравља обавештавају јавност да је број оболелих од малих богиња на подручју алексиначке општине 42, од тога 13 деце.

Дом здравља у Алексинцу, Фото Инфо-Г
Дом здравља у Алексинцу, Фото Инфо-Г

Из алексиначког Дома здравља обавештавају јавност да је број оболелих од малих богиња на подручју алексиначке општине 42, од тога 13 деце.

Одсек за епидемиологију Дома здравља Алексинац пријавио је епидемију малих богиња на територији општине Алексинац 10. јануара 2018. године.

Међу оболелима су најпре доминирале одрасле особе које раде на јавним местима (јавне установе, пијаце, продавнице…), а последњих дана расте број оболеле деце из контаката. Очекује се даље ширење епидемије.

Такође, у оквиру горе наведеног броја, оболело је и пет здравствених радника, три из Дома здравља Алексинац и два из Опште болнице.

Батут: У Србији регистровано 1.269 случајева малих богиња

У Србији и српским општинама на Косову регистровано је 1.269 случајева малих богиња, наводи се у данашњем извештају Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут". Како се наводи од укупног броја 631 случај лабораторијски је потврђен у Институту "Торлак".

Први случајеви малих богиња пријављени су у октобру, а од тада су од компликација изазваних морбилама преминуле две особе - двогодишње дете из Алексинца и мушкарац (30) из Београда, што је први регистровани смртни случај изазвана малим богињама после 20 година у Србији. Преминули нису били вакцинисани.

Најмлађа особа оболела од морбила стара је месец и по дана, а најстарија има 60 година. Највећи број оболелих, 93 одсто, је невакцинисан, непотпуно вакцинисан или непознатог вакциналног статуса. ;Од укупног броја оболелих, 33 одсто је хоспитализовано. Код 159 особа регистроване су компликације, првенствено упала плућа.

Највећи број оболелих регистрован је у Београду (452), затим у српским општинама на Косову (290), у Нишу (240), у Краљеву (120).

Алексиначке вести

Коментара: 0


#   Алексинац   Дом здравља   Милан Јовановић   епидемија   богиње
@


 


[ Додај коментар ]