Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу и Врању обележен Светски дан давалаца крви

rssBookmark and Share

Лесковац 15.06.2018. Јужна Србија Инфо

Поделом признања и захвалница добровољним даваоцима крви, јуче је у Лесковцу и Врању обележен Светски дан давалаца крви.

У Лесковцу и Врању обележен Светски дан давалаца крви

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић овом приликом је рекао:

„Живот је крв, а крв је живот. Ову реченицу не смемо схватити као нешто што помињемо у свакодневном разговору, већ као мото којим се морамо водити, јер не можемо знати да ли ће нама или некоме од наших ближњих некада затребати ова драгоцена течност. Давање крви је хумани гест којим нечији живот може бити спашен. Данас су са нама људи који су прави пример хуманости, друштвено одговорног понашања, људи који су прави хероји и ја вам овом приликом захваљујем на свему што чините за наше здравство и пацијенте којима је  трансфузија потребна.“

Поводом обележавања 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви,  Црвени крст Врање и Град јуче су организовали свечано уручење знакова признања-плакета најбољим појединцима и колективима за постигнуте резултате у области добровољног давалаштва крви у 2017. години.

Председник Скупштине града др Дејан Тричковић, у име градског руководства захвалио се свим  даваоцима крви и истакао важност ове племените акције.

"Данашњи датум треба да нас подсети да је врло битно да будемо друштвено одговорни појединци, свесни правих вредности. Добровољним давањем крви показујете  не само солидарност, несебичност и добродушност, ви овим показујете људскост – ону највреднију особину једног човека. На овај начин многима  сте вера у боље сутра и нова нада за победу у најтежим животним биткама“, истакао је Тричковић. Након тога даваоцима крви захвалио се и др  Душан Јовановић, начелник Службе за трансфузију крви  Врање, истичући да је добровољно давање крви пример велике хуманости и начин пружања  помоћи онима којима је најпотребнија. Секретар Црвеног крста Врање, Томислав Стефановић  рекао је да је у току 2017. године на подручју града Врања на 43 теренске акције и свакодневним давањем крви у Служби за трансфузију крви Здравственог центра Врање прикупљено 3.401 јединица крви, односно 4,07% у односу на укупан број становника нашег града, са индексом остварења од 100, 54%. ,,Постигнути резултати далеко надмашују остварење на нивоу Републике Србије и Пчињског округа и сврставају наш град  у сам врх локалних самоуправа по броју прикупљених јединица крви у односу на број становника“, додао је Стефановић. Након тога уручене су плакете даваоцима крви-рекордерима за 75 и 50 пута дату крв  и плакете ,,Широко срце“ Црвеног крста Србије  Гимназији ,,Бора Станковић“, Удружењу грађана ,,Бајкери“, ОШ ,,1.Мај“ из Вртогоша, АД ,,Симпо“  и Електродистрибуцији Врање.

Коментара: 0


#   Лесковац   Врање   Горан Цветановић   Дејан Тричковић   здравство   Бора Станковић   Душан Јовановић   Слободан Миленковић   Светски дан давалаца крви
@CvetanovicG @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима