Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У нишком УКЦ ново колено чека око 600 пацијената, а у „Бањици“ чак 10.000

rssBookmark and Share

Ниш 17.01.2023. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Републички Фонд за здравствено осигурање објавио је најновије листе чекања на медицинске интервенције у здравственим установама у Србији, пишу Нишке вести.

У нишком УКЦ ново колено чека око 600 пацијената, а у „Бањици“ чак 10.000

Према тој евиденцији у нишком Унверзитетском клиничком центру највише пацијената чека на операцију уградње протезе за колено 623, док се на листи за уградњу хибридне протезе кука налазе 163 особе.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање др Сања Радојевић Шкодрић казала је приликом недавног боравка у Нишу да су у нишком УКЦ убедљиво најкраће листе чекања за све интервенције. Према њеним речима у Нишу се операције кука заказују за јун ове године, а операције колена за август 2024. године. Не постоје листе чекања за катаракту, ни за пејсмејкер.

Она је казала да ће приоритет здравственог система у овој години бити смањење листи чекања за моперације, првенствено у ортопедији. Према подацима РФЗО на на операцију уградње колена у Институту за ортопедију “Бањица” чека се невероватних 10 година, а на листи је нешто више од 10.000 пацијената.

Последњи од њих пријављен је за операцију прошлог месеца, а уградња протезе заказана му је за 12. јануар 2033. године. „Драматичне“ су и листе чекања уградњу вештачког кука у поменутој здравственој установи. На листи чекања за бесцементну протезу кука тренутно је више од 2.500 људи, а операције се заказују за децембар 2031. године. За децембар исте године заказују се и операције уградње хибридне протезе кука, док се нешто брже стиже на ред за цементне протезе кука. Последње интервенције заказане су за новембар 2027. године.


#   Ниш   РФЗО   пацијенти   операција   Универзитетски клинички центар ниш
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима