Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U niškom UKC novo koleno čeka oko 600 pacijenata, a u „Banjici“ čak 10.000

rssBookmark and Share

Niš 17.01.2023. Niške vesti, Južna Srbija Info

Republički Fond za zdravstveno osiguranje objavio je najnovije liste čekanja na medicinske intervencije u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, pišu Niške vesti.

U niškom UKC novo koleno čeka oko 600 pacijenata, a u „Banjici“ čak 10.000

Prema toj evidenciji u niškom Unverzitetskom kliničkom centru najviše pacijenata čeka na operaciju ugradnje proteze za koleno 623, dok se na listi za ugradnju hibridne proteze kuka nalaze 163 osobe.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radojević Škodrić kazala je prilikom nedavnog boravka u Nišu da su u niškom UKC ubedljivo najkraće liste čekanja za sve intervencije. Prema njenim rečima u Nišu se operacije kuka zakazuju za jun ove godine, a operacije kolena za avgust 2024. godine. Ne postoje liste čekanja za kataraktu, ni za pejsmejker.

Ona je kazala da će prioritet zdravstvenog sistema u ovoj godini biti smanjenje listi čekanja za moperacije, prvenstveno u ortopediji. Prema podacima RFZO na na operaciju ugradnje kolena u Institutu za ortopediju “Banjica” čeka se neverovatnih 10 godina, a na listi je nešto više od 10.000 pacijenata.

Poslednji od njih prijavljen je za operaciju prošlog meseca, a ugradnja proteze zakazana mu je za 12. januar 2033. godine. „Dramatične“ su i liste čekanja ugradnju veštačkog kuka u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi. Na listi čekanja za bescementnu protezu kuka trenutno je više od 2.500 ljudi, a operacije se zakazuju za decembar 2031. godine. Za decembar iste godine zakazuju se i operacije ugradnje hibridne proteze kuka, dok se nešto brže stiže na red za cementne proteze kuka. Poslednje intervencije zakazane su za novembar 2027. godine.

Komentara: 0


#   Niš   RFZO   pacijenti   operacija   Univerzitetski klinički centar niš
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima