Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вакцинација деце миграната у врањском Прихватном центру

rssBookmark and Share

Врање 23.10.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У Прихватном центру за мигранте у Врању, пети пут ове године, организована је вакцинација и ревакцинација деце против малих богиња. Вакцинисано је 22-је деце од рођења до 18 година.

Фото: Игор Ивановић РТС
Фото: Игор Ивановић РТС

Гужва и у чекаоници амбуланте у Прихватном центру у Врању и напољу, родитељи желе да вакцинишу децу, да их заштите од заразних и инфективних болести. Они који су пре месец дана добили вакцину сада се ревакцинишу.

"Имам сина и ћерку, моја деца су два пута већ овде примила вакцину. Она их штити од зараза, мислим да је вакцина за њих добра" каже мигранткиња Есма из Ирана.

"Вакцина је веома добра за децу, зато што их штити од свих болести и у овој, али и у другим земљама где иду", сматра Соња Ајдари из Авганистана.

Школарци су вакцинисани у претходном периоду против морбила, сада се ревакцинишу. Вакцина против малих богиња обавезна је за сву децу у кампу од рођења до 18 године.

"Врло важна је и вакцинација деце у мигрантским центрима како не би дошло до њиховог инфицирања, односно разбољевања. И даље говоримо о епидемији морбила, а и о неким другим инфективним стварима", објашњава др Јадранка Ајановић, управница Дома здравља у Врању.

У Прихватном центру у Врању тренутно је 193-је миграната, највише породичних људи, са 57 деце, 22 школарца.

"Деца имају часове енглеског и српског. Организовано одлазе у школу и лепо се друже са свима" наводи Салиха Мири из Авганистана.

"Имају добре наставнике и учитеље који им помажу у свему, а и овде у кампу могу да уче и да се баве спортом" каже Шерифе Јусуфи из Авганистана.

"Време проводе у складу са кућним редом и у складу са вољом да се ангажују. Имају могућност да се ангажују на курсевима, да раде нешто око одржавања центра, брину о деци", објашњава Горан Ћирић, Комесаријат за избеглице и миграције.

У Прихватним центрима у Врању и Бујановцу све је спремно за зиму, обезбеђени су енергенти, а од донатора зимска гардероба и обућа.

Коментара: 0


#   Врање   деца   Горан Ћирић   мигранти   вакцинација   прихватни центар   комесаријат
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима