Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зараза се смирује, довољан само један ексцес да бројеви поново почну да расту

Bookmark and Share

05.09.2020. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

И поред силазног тренда укупног броја лабораторијски потврђених случајева, из Кризног штаба упозоравају да и даље имамо значајан број појединаца који су резервоари инфекције и да много људи има асимптоматске облике заразе.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Тиодоровић: Очекујте пораст оболелих за две недеље

Због повратка људи са летовања и непоштовања мера у неким ситуацијама код нас, за две недеље се може очекивати пораст броја оболелих од коронавируса, изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба доктор Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао за Политику да је одлазак на море био ризик који није преопоручивао, али да су грађани, и поред тих препорука, отишли на летовање.

Зависно од интересовања, људи су летовали у разним земљама, од Хрватске до Албаније, упркос томе што је у тим државама забележен већи број оболелих него код нас, а Тиодоровић указује да има и оних који су одмор провели у нашим планинама и бањама, али нису поштовали препоручене мере.

"Био сам шокиран када сам видео огроман број људи у аква-парку у Јагодини, где нико не носи маску и не држи растојање. А да не причам о разним музичким догађајима и прославама у многим градовима Србије. Због школе се сигурно неће појавити велики број оболелих, већ ћемо бележити само спорадичне случајеве", навео је епидемилог.

"Када кажемо да је на снази забрана окупљања више од 30 људи, ми нисмо рекли где. Дакле, то се односи и на куће. Свако окупљање великог броја људи у кући или стану је ризик. Зато треба напомињати шта јесте, а шта није дозвољено. Ускоро ће кренути сезона обележавања слава. Може да се слави, али са малим бројем људи и уз поштовање мера", каже Тиодоровић.

Коментара: 0


#   Бранислав Тиодоровић   кризни штаб   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима