Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Promocija romana „Vetrovi zla“ Branislava Jankovića

rssBookmark and Share

22.05.2015. S.L. Južna Srbija Info

Novi roman uspešnog niškog pisca Branislava Jankovića, predstavljen je čitaocima u sali Pozorišta lutaka u Nišu.
Krimi priča, ljubav, strast, politika, istorija, sve je to vešto utkano u roman koji svakako treba pročitati, jer dotiče i nasleđe svih nas sa ovih prostora.

Promocija romana „Vetrovi zla“, Foto: Južna Srbija Info
Promocija romana „Vetrovi zla“, Foto: Južna Srbija Info

Roman „Vetrovi zla“ interesantan je iz više uglova – glavni junak je istovremeno i dobar i loš, čitalac vođen pričom i sam traga za ubicom, cela knjiga je na ivici između dva sveta, srpska mitologija upletena je u niti romana, a filozofija samog autora, kao i junake, tako i one koji čitaju stalno navodi da se pitaju: Šta smo, Gde smo, kuda idemo? Sve je ovo moglo da se čuje na promociji najnovijeg romana Branislava Jankovića pod nazivom „Vetrovi zla“.


O knjizi su govorili i istoričar Vladimir Vučković, urednik romana Dejan Stojiljković, kao i sam autor.

-    Ono što izdvaja ovu knjigu od mojih ostalih jeste tema, jer sam malo promenio svoje gledanje na srpsku istoriju, i sve ono što je u „Vetrovima zla“, može se nazvati pravom istorijom. Mešam, naravno, fikciju i te prošle dane, ali sam se trudio da što više bude te, uslovno rečeno, prave istorije, jer, ono što smo nekada učili, shvatamo da nije bilo tačno. Možda ni ovo o čemu pišem nije tačno, ali je u svakom slučaju interesantno. uvek sam govorio da je inspiracija izgovor za lenje ljude. Jer, ovo je posao kao i svaki drugi, ustaneš u devet, i pišeš, da li je dobro ili nije, vidiš uveče. Pisanje je posao, samo malo lepši od drugih, jer ovde možete da se igrate. Obrenovići, koje ja obrađujem, tema su koja nije mnogo obrađivana u književnosti do sada, i to mi se učinilo jednim od dobrih razloga da baš pišem o njima, kaže autor Branislav Janković.

U knjizi je opisan i obrenovićevski Niš, a Obrenovići su bili i pesnici, ljubavnici, mecene, ljudi sa strašću, i ta ih je strast skinula sa političke scene. Kod Obrenovića, žene su imale bitnu ulogu, uticale su, kako na svoje muškarce, tako i na život u Srbiji, rečeno je, između ostalog na promociji knjige.

Pisac Branislav Janković je rekao i da njegove junake pokreće ljubav, i na kraju promocije poručio publici – Zahvalan sam svima što ste došli, ova je knjiga pisana za vas, i ja nemam nikog sem vas!

Nakon ovoga, autor je dobio ogroman aplauz, a još dugo nakon zvaničnog dela promocije, čitaoci su ostali da porazgovaraju sa autorom, dobiju autogram, slikaju se sa njim.


#   Branislav Janković   promocija   istorija   Pozorište lutaka   Dejan Stojiljković   Vladimir Vučković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima