Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kroz Pirot i košarku

rssBookmark and Share

Pirot 25.12.2013. Izvor: Rts

U Pirotu je promovisana knjiga "Kroz Pirot i košarku" autora Jovana Tričkovića - Šerpe, koja predstavlja svojevrsni omaž slavnim generacijama pirotskih košarkaša, ali je ujedno i priča o vremenima kada je sport bio viteško nadmetanje entuzijasta.

Kroz Pirot i košarku

Priča se da je početkom šezdesetih godina prošlog veka, najmaštovitiju košarku igrala ekipa KK "Pirota". Tražila se karta više za svaku njihovu utakmicu i bili su najpopularniji momci na tadašnjem pirotskom korzou.

"Košarka se igrala onda znatno usporenije, sa velikim entuzijazmom, sa velikom ljubavlju. Oni su na utakmice putovali u konjskim vagonima" kaže Milan Paunović, sportski novinar.

Deo tih sećanja, pretočio je u knjigu Jovan Tričković Šerpa, košarkaš, trener, sudija i pre svega sportski entuzijasta. Zahvaljujući njemu 1964. godine, napravljena je i proizvedena u Pirotu, prva jugoslovenska košarkaška lopta.

"Godinu i po dana sam ja radio sa tri radnika i četiri lopte i to je ta upornost iz sporta. Naravno radio sam u Tigru, igrao sam košarku, rukomet, mali fudbal i onda je to krenulo, da bi 1970. godine bio gost Klermon Ferana i radio za njih sto hiljada plastičnih lopti i preko petsto hiljada spužvastih lopti", kaže on.

Koliko su bili cenjeni pirotski košarkaši, govori i to da su na promociji knjige "Kroz Pirot i košarku", došla svetski proslavljena košarkaška imena.

"Prošla vremena su bila mnogo bolja, kvalitetnija, Srbija je imala jake regione. Svako od tih mesta je imao svoje vodeće ljude koji su bili konstruktori, mislioci, koji su kad bi ih nekad neko skupio na jednom mestu, ja sam bio ubeđen mogli da vode i državu", kaže Božidar Maljković, košarkaški trener.

Vladislav Lale Lučić, košarkaški trener kaže da je Pirot jedan centar koji je dosta dao našoj košarci.

"Veliko je prijateljstvo i sa Svetislavom Karijem Pešićem, koji je mežda najznačajnija košarkaška ličnost koja je odavde potekla", dodaje on.

Košarkaško druženje završeno je utakmicom veterana. Iako u godinama, podsetili su na nekadašnju maštovitu igru, zbog koje su ih voleli, a u publici slavni treneri koji su tu bili zbog uspomena, a ne rezultata.


#   Pirot   mali fudbal   sportski novinar   Božidar Maljković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima