Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Американци граде Нови Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 08.11.2013. Извор: еКапија

Амерички "Клин ерт капитал" на пролеће 2014. почиње изградњу пословно-стамбеног комплекса "Нови Ниш", вредног 170 милиона евра, пише портал "еКапија".

Будући изглед Новог Ниш
Будући изглед Новог Ниш

Амерички "Клин ерт капитал" (Цлеан Еартх Цапитал), који је најавио изградњу мултифункционалног комплекса у Нишу у 2013. години, није одустао од реализације тог пројекта. Како "еКапија" сазнаје у тој компанији, на пролеће 2014. би требало да почну радови на локацији Бубањски хероји, коју је "Клин ерт капитал" купио почетком прошле године за 1,5 милиона евра.

Филип Беј, директор и сувласник "Клин ерт капитала", у интервјуу за "еКапију" каже да очекује да изградња почне након завршетка свих радова на рушењу некадашње касарне на тој парцели и израде инфраструктурних планова.

Реализација стамбено-пословног комплекса, под називом "Нови Ниш", трајаће од 8 до 10 година.

"Пројекат ће расти са развојем самог града. Језгро нашег комплекса ће бити малопродајни објекат, који ће бити доста различит од свих осталих шопинг центара у Југоисточној Европи. То трговачко језгро биће окружено приступачним стамбеним јединицама које ће комплетирати малопродајну зону као интегрисану област становања, трговине, слободних активности и друштвене интеракције", објашњава Беј.

"Такође, у оквиру комплекса, биће отворен хотел средње класе, чијег оператера смо већ одабрали, као и пословни простор и спортски објекти", најављује он.

Предвиђена је и изградња техничког факултета, који ће бити директно повезан са једном америчком образовном установом.

"Последње у нашем плану, али не и најмање битно, је изградња регионалног медицинског објекта са специфичним фокусом, о чему ћемо више причати у блиској будућности. Све ове компоненте су већ потврђене нашим мастер планом", напомиње Беј.

Прва фаза подразумева изградњу станова, а како наглашава саговорник "еКапије", цене ће бити прихватљиве за становнике локалне заједнице.

"Понудићемо тржишту више од 35.000 квадратних метара стамбеног простора по веома конкурентним ценама, док ће њихова површина бити таква да ће просечни људи у Нишу моћи да их приуште", тврди Беј.

Објекти ће бити енерегтски ефикасни, а посебна пажња ће бити посвећена изолацији како би станари трошили мање енергије.

"Такође, нећемо користити постојеће централизоване топлификационе системе за станове. Уместо тога, свака зграда ће имати свој сопствени грејни систем, који ће трошити различита горива, а станари ће бити у могућности да контролишу своје трошкове на начин на који се то ради у кондоминијумима. Ту су и неке друге карактеристике, али је још рано да говоримо о њима", каже Беј.

Саговорник "еКапије" истиче да је комплекс потпуно јединствен за наш регион јер су у оквиру њега комбинација разноликих садржаја малопродајни објекти, стамбене зграде, пословни део, забавни део, хотел, образовни сегмент и медицински објекат.

"Нисмо имали конкретан узор за овај пројекат, али слични комплекси постоје у Европи, Азији и Америци. У Турској смо чак нашли сличан пројекат који је заиста импресиван, иако није лоциран у самом центру града, а заснован је на коришћењу биотехнологије", каже Беј.

У "Клин ерт капиталу" размишљају о употреби монтажних елемената у изградњи стамбеног дела комплекса у складу са техникама које се користе у Америци.

"Ово ће бити помало револуционарно за Србију. Преговарамо са неким фирмама у Америци и на Блиском истоку, које су вољне да дођу у Ниш и почну сарадњу са локалним партнерима. Та методологија ће нам омогућити да градимо брзо и ефикасно и, што је најважније, наша радна локација ће бити најчистија и најсигурнија у Србији", поручује Беј.

Он је прецизирао да те компаније неће радити само на овом пројекту већ желе да дугорочно послују у Србији.

"Оне желе да раде са другим предузимачима и грађевинским компанијама у Србији да би подржали локално тржиште и, што је можда и важније за њих, они виде Србију као интересантну извозну платформу за клијенте на Блиском истоку и Северној Африци, као и у подсахарској Африци где већ имају клијенте за такве производе", наводи Беј.

За изградњу комплекса биће ангажоване локалне компаније, док је за ЛЕЕД сертификацију потписан уговор са АЕЦОМ из Вашингтона.

У "Клин ерт капиталу" напомињу да неће управљати комплексом, већ ће то препустити страним и домаћим компанијама.

"Локалне компаније ће увек бити наш први приоритет јер новац који остаје у локалу је новац потрошен на локалном нивоу. Урадићемо све што је у нашој моћи да образујемо, стратешки се повежемо и обучавамо локалне компаније у јужној Србији да би минимизовали 'ефекат Београда'. Без увреде Београду, али сви путеви воде у Ниш. Римљани су ово знали пре много година", закључује Беј.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Нови Ниш   пословни простор   спортски објекти   стамбене зграде   Шопинг центар
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима