Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аустрији потребно 29.000 конобара, кувара и помоћника. Минималац: 1.400 евра

Bookmark and Share

07.08.2015. Танјуг,Блиц, Јужна Србија Инфо

Аустријском тржишту рада недостаје особље за угоститељство, саопштио је данас Сервис за запошљавање (АМС), уз прецизирање да се у првој половини ове године тражи 14.259 конобара, 10.227 кувара и 5.091 помоћника у кухињи.

Аустрији потребно 29.000 конобара, кувара и помоћника. Минималац: 1.400 евра

Велика је, такође, потражња и за помоћном радном снагом у области чишћења зграда (9.598) и паковања робе (7.574), опште помоћне радне снаге (5.995), као и за радницима у складишту (4.788).

Председник Провредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл недавно је констатовао да не може да схвати новинске чланке да затварају кафане зато што нема више људи, који су спремни да раде викендом.

"Очигледно нешто не ваља у нашој земљи", нагласио је он додајући да засигурно није реч о недовољним примањима.

Председник синдиката "Вида" Готфрид Винклер на то је реаговао указујући да је тачно да гастрономија има проблеме, али да је разлог што су лоши услови рада.

"Све док су примања у хотељерству и гастрономији надпросечно ниска, јер бруто примање износи око осам евра по сату, а притисак натпросечно висок, не треба да се чудимо о недостатку радне снаге у туризму", нагласио је он.

Од 1. маја ове године запослени у хотелијерству и угоститељству имају законски осигурана минимална примања у висини од 1.400 евра бруто месечно.

Коментара: 0


#   запошљавање   радници   кувари   угоститељство   Аустрија   1. мај   конобари  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима