Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аутобуску станицу воде два предузећа

rssBookmark and Share

Лесковац 02.04.2011. Извор: Блиц

Два градска предузећа у Лесковцу задужена су за аутобуску станицу и паралелно функционишу већ годину и по дана. Предузеће „Легас”, основано раније, власник је имовине и у њему је запослен само директор Саша Младеновић, док ЈП Градска аутобуска станица (ГАС), које има директора и 74 радника, управља перонима, али не може да укњижи на имовину на своје име.

Аутобуску станицу воде два предузећа
ЛЕСКОВАЦ -Корени ове замршене ситуације сежу до почетка прошле деценије, када је са 50 одсто новца међународне организације УНДП и по 25 одсто општине и Републике основан Фонд за развој лесковачке општине. Преко Фонда су финансирани бројни инфраструктурни пројекти, од којих је највећи аутобуска станица. Због станице је у оквиру Фонда формирано деоничарско предузеће „Легас”. За прву фазу градње УНДП је дао 25 милиона динара, док је Лесковац финансирао другу фазу у износу од 65 милиона динара. Трећа фаза, која подразумева изградњу још једне станичне зграде и низ локала за продају, још траје. У међувремену се водио и добио спор са градитељем станице, а више купаца локала је добило судске спорове против града за повраћај аванса и изгубљене добити.

Садашња владајућа коалиција (ДС, УРС и СПС) је, поступајући по скупштинској одлуци, септембра 2009. године одлучила да угаси „Легас“ и његову имовину пренесе на новоосновано јавно предузеће ГАС.

– Циљ је био да имамо чисту ситуацију и да град, који је у међувремену преузео финансијска потраживања од „Легаса“, газдује том имовином преко јавног предузећа – каже градоначелник Лесковца Слободан Коцић.

Испоставило се, међутим, да је то тешка и компликована мисија. Неке експроприсане и плаћене парцеле за аутобуску станицу су се још водиле на име старих власника, а друге су без сагласности Републичке дирекције за имовину пренесене на „Легас” и Градску дирекцију за урбанизам и изградњу. Када је суд поништио ту одлуку, јавио се нови проблем јер надлежне градске службе нису у катастру прокњижиле уговор по коме се права коришћења земљишта и објеката преносе са „Легаса” на град. То је и разлог, тврди градоначелник, што још увек функционишу два предузећа.

– Очекујем да до укњижења дође за неколико дана, после чега ће Привредни суд спровести поступак ликвидације „Легаса”. Отворићемо инвестициони рачун и на тендеру изабрати најбољег понуђача за завршетак треће фазе, за шта смо од Министарства за животну средину и просторног планирања добили 55,8 милиона динара – истиче Коцић.

Гојко Величковић, бивши председник општине и бивши председник УО Фонда за развој, који је у међувремену угашен, каже да су се нове власти беспотребно уплеле у целу причу.

– Деоничарско друштво се не може угасити и претварати у градско предузеће, тим пре што „Легас” не испуњава ниједан од три услова за ликвидацију. Све је наопако постављено и једини излаз је да се угаси ГАС и све врати „Легасу” – мишљења је Величковић

Коцић, међутим, каже да су откривене и многе криминалне радње.

– У Фонду, који је незаконито формиран јер фондове може да оснива само држава, и у „Легасу” има много криминалних радњи, о чему сазнања имају и надлежни органи. Очекујем да држава, односно Тужилаштво, ради свој посао. Уколико такав криминал не буде санкционисан, лако се може извести закључак да је криминално понашање прихватљиво и дозвољено – истиче Коцић.

Станица доноси зараду

Директор ГАС-а Иван Миловац каже да ово предузеће послује с добитком, да радници редовно примају плате и да је прошле године на рачун града уплаћено преко три милиона динара из добити. Братислав Цветковић, директор Агенције за развој, правног наследника Фонда за развој, каже да правник те агенције Саша Младеновић волонтерски обавља посао директора „Легаса” те да је постављен ту како би угасио деоничарско друштво.

Коментара: 0


#   Лесковац   Слободан Коцић   криминал   Гојко Величковић   председник општине   аутобуска станица   Братислав Цветковић   Фонд за развој   Привредни суд   Саша Младеновић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима