Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Autobusku stanicu vode dva preduzeća

rssBookmark and Share

Leskovac 02.04.2011. Izvor: Blic

Dva gradska preduzeća u Leskovcu zadužena su za autobusku stanicu i paralelno funkcionišu već godinu i po dana. Preduzeće „Legas”, osnovano ranije, vlasnik je imovine i u njemu je zaposlen samo direktor Saša Mladenović, dok JP Gradska autobuska stanica (GAS), koje ima direktora i 74 radnika, upravlja peronima, ali ne može da uknjiži na imovinu na svoje ime.

Autobusku stanicu vode dva preduzeća
LESKOVAC -Koreni ove zamršene situacije sežu do početka prošle decenije, kada je sa 50 odsto novca međunarodne organizacije UNDP i po 25 odsto opštine i Republike osnovan Fond za razvoj leskovačke opštine. Preko Fonda su finansirani brojni infrastrukturni projekti, od kojih je najveći autobuska stanica. Zbog stanice je u okviru Fonda formirano deoničarsko preduzeće „Legas”. Za prvu fazu gradnje UNDP je dao 25 miliona dinara, dok je Leskovac finansirao drugu fazu u iznosu od 65 miliona dinara. Treća faza, koja podrazumeva izgradnju još jedne stanične zgrade i niz lokala za prodaju, još traje. U međuvremenu se vodio i dobio spor sa graditeljem stanice, a više kupaca lokala je dobilo sudske sporove protiv grada za povraćaj avansa i izgubljene dobiti.

Sadašnja vladajuća koalicija (DS, URS i SPS) je, postupajući po skupštinskoj odluci, septembra 2009. godine odlučila da ugasi „Legas“ i njegovu imovinu prenese na novoosnovano javno preduzeće GAS.

– Cilj je bio da imamo čistu situaciju i da grad, koji je u međuvremenu preuzeo finansijska potraživanja od „Legasa“, gazduje tom imovinom preko javnog preduzeća – kaže gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

Ispostavilo se, međutim, da je to teška i komplikovana misija. Neke eksproprisane i plaćene parcele za autobusku stanicu su se još vodile na ime starih vlasnika, a druge su bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu prenesene na „Legas” i Gradsku direkciju za urbanizam i izgradnju. Kada je sud poništio tu odluku, javio se novi problem jer nadležne gradske službe nisu u katastru proknjižile ugovor po kome se prava korišćenja zemljišta i objekata prenose sa „Legasa” na grad. To je i razlog, tvrdi gradonačelnik, što još uvek funkcionišu dva preduzeća.

– Očekujem da do uknjiženja dođe za nekoliko dana, posle čega će Privredni sud sprovesti postupak likvidacije „Legasa”. Otvorićemo investicioni račun i na tenderu izabrati najboljeg ponuđača za završetak treće faze, za šta smo od Ministarstva za životnu sredinu i prostornog planiranja dobili 55,8 miliona dinara – ističe Kocić.

Gojko Veličković, bivši predsednik opštine i bivši predsednik UO Fonda za razvoj, koji je u međuvremenu ugašen, kaže da su se nove vlasti bespotrebno uplele u celu priču.

– Deoničarsko društvo se ne može ugasiti i pretvarati u gradsko preduzeće, tim pre što „Legas” ne ispunjava nijedan od tri uslova za likvidaciju. Sve je naopako postavljeno i jedini izlaz je da se ugasi GAS i sve vrati „Legasu” – mišljenja je Veličković

Kocić, međutim, kaže da su otkrivene i mnoge kriminalne radnje.

– U Fondu, koji je nezakonito formiran jer fondove može da osniva samo država, i u „Legasu” ima mnogo kriminalnih radnji, o čemu saznanja imaju i nadležni organi. Očekujem da država, odnosno Tužilaštvo, radi svoj posao. Ukoliko takav kriminal ne bude sankcionisan, lako se može izvesti zaključak da je kriminalno ponašanje prihvatljivo i dozvoljeno – ističe Kocić.

Stanica donosi zaradu

Direktor GAS-a Ivan Milovac kaže da ovo preduzeće posluje s dobitkom, da radnici redovno primaju plate i da je prošle godine na račun grada uplaćeno preko tri miliona dinara iz dobiti. Bratislav Cvetković, direktor Agencije za razvoj, pravnog naslednika Fonda za razvoj, kaže da pravnik te agencije Saša Mladenović volonterski obavlja posao direktora „Legasa” te da je postavljen tu kako bi ugasio deoničarsko društvo.

Komentara: 0


#   Leskovac   Slobodan Kocić   kriminal   Gojko Veličković   predsednik opštine   autobuska stanica   Bratislav Cvetković   Fond za razvoj   Privredni sud   Saša Mladenović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima