Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradonačelnik Leskovca podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Gradske autobuske stanice

rssBookmark and Share

Leskovac 12.08.2017. Južna Srbija Info

radonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podneo je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Gradske autobuske stanice zbog sumnje da je u prethodne dve godine, iskorišćavajući svoja ovlašćenja, pribavio advokatima Miloradu Marjanoviću i Iliji Petrušiću protivpravnu imovinsku korist, istaknuto je prilikom njegove današnje posete Gradskoj autobuskoj stanici.

Gradonačelnik Leskovca podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Gradske autobuske stanice

Naime, Gojko Veličković je ovim advokatima iz Leskovca, kako se navodi u prijavi, platio sa računa GAS-a nešto više od tri miliona dinara kako bi oni zastupali ovo preduzeće u postupcima otpuštenih radnika koji su tužili GAS i zahtevali povraćaj na posao.

Prema onome što je gradonačelnik izneo ovom prilikom, postoji više pokazatelja koji upućuju na neodgovorno ponašanje bivšeg direktora.

Uvidom u bilans uspeha za 2016. godinu, može se videti da ovo preduzeće iskazuje dobit u iznosu od 1.053.000 dinara. Ova iskazana dobit je veštački stvorena zbog novčanih potraživanja koja realno nisu naplativa. Tako na primer, dugovanja preduzeća „Andrić komerc“ sa kamatom prelaze 20 miliona dinara. Preduzeće je u stečaju i nema imovinu, što nam govori da je nemoguće naplatiti ovo potraživanje

Prethodni direktor je tokom 2015. godine, otpustio sedam radnika koji su nakon toga tužili GAS. Jedan zaposlen je već vraćen na posao uz obrazloženje da direktor nije sproveo zakonsku proceduru prilikom otpuštanja, već je ocena da se radi o direktorovoj samovolji.

Prema proceni stručne službe za finansijske poslove, ukoliko i ostali radnici budu vraćeni na posao, preduzeće će imati obavezu da im isplati oko 8,5 miliona dinara na ime neisplaćenih zarada, kao i troškove angažovanja advokata.

Dolaskom na čelo preduzeća, 15. maja 2017. godine, Žikica Stojanović nasledio je dugovanje prema prevoznicima u visini od oko 4.150.000 dinara, zaključno sa aprilom. Pojedinim prevoznicima računi nisu bili izmireni od novembra 2016.

Uzimajući u obzir da  najveći deo prihoda ovog javnog preduzeća dolazi, upravo, od prevoznika, cilj novog rukovodstva bio je da u prvih mesec dana izmiri dugovanje prema prevoznicima. To je i učinjeno. Danas, ovo javno preduzeće ne duguje prevoznicima i polako vraća poverenje koje je bilo urušeno.

Jedan od prioriteta rukovodstva u daljem periodu je stvaranje uslova za podnošenje zahteva za pribavljanje licence za rad autobuske stanice.

Novi zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju uvodi obavezu pribavljanja licence za rad bez koje autobuske stanice neće moći da obavljaju delatnost staničnih usluga.

Ovo preduzeće je zato pokrenulo inicijativu za upis prava svojine na objektima na grad Leskovac, jer su isti bili u svojini Republike Srbije. U kratkom roku pokrenuti postupak je okončan, i 24. jula GAS je dobio rešenje katastra kojim se vrši upis prava javne svojine u korist grada. Ovo ima veliku važnost, pre svega zbog dobijanja licence za rad autobuske stanice, ali i zbog uvećanja imovine grada, rečeno je prilikom današnje posete. 


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Gojko Veličković   autobuska stanica
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima