Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Блокчејн систем: Сигурније слање новца из дијаспоре у матицу

rssBookmark and Share

Ниш 20.07.2018. В.Петровић

Рођаци из дијаспоре ће својим рођацима у матици убудуће слати новац уз помоћ блокчејн технологије, а ови ће трошити за плаћање комуналних рачуна или куповину у за то одабране три продавнице.

Блокчејн систем: Сигурније слање новца из дијаспоре у матицу

Укупна вредност целог пријекта биће до 85.000 долара, а вредност појединачних трансфера би требало да буде до 100 евра, односно 100 долара, у зависности од земље одакле се новац шаље

Представници града Ниша и Програма УН-а за развој- УНДП, градоначеник Дарко Булатовић и Стелиана Недера, представница УНДП-а, потписали су Меморандум о срадњи на пројекту „Дознаке засноване на блокчен технологији града Ниша“ који ће трајати три месеца. Пројекат је покренут како би се тестирало на који начин ова врста напредне технологије може бити од користи за грађане, компаније и државу. Пројекат има за циљ да, коришћењем иновативне блокчејн технологије, олакша и појефтини трансфер дознака ос стране физичких лица у иностранству ка индивидуалним примаоцима новца у Србији. У оквиру пројекта биће омогућено  да изабрани примаоци у Нишу добију дознаке директно, без посредника, уз знатно ниже трошкове трансфера у односу на актуелне тржишне цене за трансфер новца.  Укупна вредност целог пријекта биће до 85.000 долара, а вредност појединачних трансфера би требало да буде до 100 евра, односно 100 долара, у зависности од земље одакле се новац шаље.

„Драго ми је да је Ниш део овог пројекта за који верујем да ће се успешно окончати и да ће донети бенифите онима који су субјекти и носиоци овог пројекта, али и нешто више од тога, да ће овај пројекат омогити да проширимо сарадњу са канцеларијом  Уједињених нација на неке нове пројекте који су значајни за наш град и овај регион али и за Уједињене нације“, истако је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

О самом пројекту, начину како ће бити спроведен, добити коју ће имати грађани и град говорила је Стелиана Недера.

„Циљ пројекта је повезивање српске дијаспоре и њихових породица у матици, а УНДП га је осмислила како би тестирала на који начин ова врста  напредне технологије може бити ид користи за грађане, локалну самоуправу и државу“, казала је она и додала:

„Град Ниш је изабран због својих блиских и јаких веза са дијаспором, као и отворености града за примену нових технологија. Формиран је и посебан тим заједно са Канцеларијом за локални економски развој, ради пружања подршке спровођењу овог пројекта“

Пилот пројекат подразумева учешће до 200 прималаца дознака који су одабрани путем јавног позива за добровољно учешће. Примаоци ће добити дигиталне ваучере у виду идентификационих картица и моћи ће да користе добијена средства за плаћање комуналних рачуна и куповину намирница у три транспаренто одабрана локална малопродајна објекта за прехрамбене производе у Нишу. Процењује се да ће предвиђена вредност свих трансакција учесника износити 20.000 америчких долара.Циљ је и да се се смање трошкови трансфера новца.

„Стварни живот је да неко из дијаспоре шаље новац својим рођацима у матици тако што замоли некога да тај новац однесе на одређену адресу. Такав трансфер новца ноје сигуран, а ми блокчејном желимо да слање новца буде сигурније, јевтиније и транспарентније“, објашњава Жељка Топаловић, менаџер овог пројекта. „Потребно је да онај који шаље новац једноставном апликацијом ће извршити уплату новца кроз он лајн платформу, а прималац, или преко физички одштампаног ваучера или применом мобилног паметног телефона, да плати рачуне у обједињеној наплати или у некој од продавница у граду Нишу које су изабране“.

Практично то значи особа из Америке уплати 100 долара преко апликације рођаку у граду Нишу. Он не треба ништа да ради, да оде у Обједињену наплату у износу од 50 долара, а осталих 50 долара може дапотроши у некој од изабраних продавница.

Милан Ранђеловић, начелник Канцеларије за локални економски развој и пројекте додаје да град Ниш није случајно изабран за овај пројекат.

„Ниш је кроз историју био град напредних технологије у коме се сада ради на  развоју савремених напредних технологија, а ту свакако спада и примену бокчејн технологије“, каже Ранђеловић. „То је један од разлога, а други је да из нашег града има доста људи који живе у дијаспори, и тако смо дошли до идеје да је Ниш најповољније место да се један овакав пројекат реализује. Надамо се да ће ова иницијатива да се настави и да се примени у другим делатностима“.

Према његовим речима постоји процена да око 25 одсто становника прима новац из иностранства од својих рођака легалним или нелегалним токовима. И у Нишу је та популација велика и зато се са овим пројектом креће управо из овог града, а пројекат ће показати како све то функционише и како су корисни задовољни.

Овакав трансфер новца може у великој мери допринети и економском развоју државе са великом дијаспором, као што је Србија, где скоро 800.000 људи прима новац из иностарнства, а тај износ годишње износи и 4,5 милијарди евра годишње.

Коментара: 0


#   Ниш   УН   Дарко Булатовић   Милан Ранђеловић   новац   дијаспора   КЛЕР   Уједињене нације   трансфер   популација   блокчејн
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима