Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ана Брнабић: Економија Србије још није у потпуности спремна за одржив раст

rssBookmark and Share

Копаоник 05.03.2019. Бета, Н1

Премијерка Србије Ана Брнабић је на отварању 26. Копаоник бизнис форума рекла да економија Србије још није у потпуности спремна за одржив раст и да мора да се ради на томе да привредни раст буде већи и дугорочно одржив.

Танјуг / Тања Валић
Танјуг / Тања Валић

"Најважнији задатак Владе Србије је да трансформишемо економију од оне која је заснована на инвестицијама на економију која се ослања на иновације и знање", рекла је Брнанић.

Она је истакла да ће се само на тај начин омогућити да будуће генерације имају здравију и конкурентнију економију која обзбеђује динамичнији и зрдравији раст.

"У мандату ове владе смо учинили много и крећемо ка економији заснованој на иновацијама и знању. Основ тога је реформа образовања, како би млади учили како да мисле а не шта да мисле, да решавају проблеме", казала је премијерка.

По њеним речима, најбрже растући сектор у Србије су информационе технологије (ИТ) чији је годишњи раст у 2018. био 26 одсто, а у 2017. је износио 22 одсто, док је извоз те индустрије у прошлој години био око 1,14 милијарди евра.

"Мењамо и политика субвенција јер се све више подстичу улагања у високе технологије, опрему, знање и истраживање, а мање отварање радних места", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је за напредак земље веома важна владавина права, поред јаких институција.

"Здрава економија почива и на вредносном систему коју земљу чини европском без обзира да ли је у Европској унији", казала је Брнабић.

Додала је да Србија треба да буде земља једнаких шанси, у којој ће се разлике доживљавати као квалитет а на основ за поделе, где ће бити поштована људска права и слободе, права и обавезе радника и послодоваца, а унапређиван социјални дијалог.

Танјуг / Тања Валић

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић је Влади препоручио да раст бруто домаћег производа базира на расту инвестиција и извозу, као и расту приватне потрошње, а да раст јавне потршње буде у складу са привредним растом.

Он је навео да је незапосленост, пре свега младих, заједно са неповољним демографским развојем и миграцијом становништва и даље највећи проблем Србије.

Указао је да је изостао напредак у реструктурирању највећих јавних предузећа, изузимајући Железницу, као и јавних комуналних предузећа у већим градовима.

Копаоник бизнис форум траје до 6. марта, окупиће више од 1.300 учесника, а централна тема је: "Србија десет година после велике рецесије: Снажан раст као императив".

Форум организује Савез економиста Србије у партнерству са компанијом Мастеркард (Mastercard).

Бета, Н1

Коментара: 1


#   привреда   Копаоник   Ана Брнабић   људска права   економија   Александар Влаховић   БДП   привредни раст
@anabrnabic @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Александар, 05.03.2019.:
    Свуда у свету субвенције иду у областима које су слабо одрживе (нпр сточарство у брдским пределима), док се обезбеђује капитал за брже финансирање малих и средњих предузећа.

    Државне субвенције великих предузећа не остварују право на једнакост...


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима