Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бржи промет теретних возила преко границе са Северном Македонијом

rssBookmark and Share

Прешево 17.01.2024. Јужна Србија Инфо

Директори царинских администрација Србије и Северне Македоније, Бранко Радујко и Стефан Богоев, су 16. јануара 2024. године у Нишу потписали Протокол о спровођењу Mеморандума о мерама за унапређење кретања људи и робе, што ће значајно олакшати и убрзати промет преко заједничке државне границе.

Бржи промет теретних возила преко границе са Северном Македонијом

Потписани Протокол предвиђа убрзање царинских процедура које врше царински органи на заједничком прелазу Прешево - Табановце, што отвара могућност за дупло бржи промет теретних возила преко тог прелаза. 

"Овим протоколом који ће се примењивати од 1. фебруара значајно убрзавамо царинске процедуре и проток роба, а привреди смањујемо трошкове спољнотрговинског пословања. Тиме настављамо спровођење концепта Отворени Балкан и снажно подстичемо јачање конкурентности привреда наших земаља" истакао је директор Управе царина Србије, Бранко Радујко и додао да су потписаним Протоколом уређене све појединости и техничка питања важна за практичну примену Меморандума. 

Приликом уласка на царинску територију Републике Србије или Републике Северне Македоније признаваће се потврда о вагању товара, као и пратећа транзитна документација оверена печатом суседне царинске администрације, што је кључни предуслов за значајно убрзавање поступка. 

"У оквиру Отвореног Балкана почеће да се примењује признавање сертификата за мерење теретних возила између Управа царина Републике Северне Македоније и Републике Србије, што ће значити да теретна возила неће морати поново да се мере при уласку у једну од две земље", појаснио је предност нове процедуре директор Управе царина Северне Македоније Стефан Богоев. 

На улазу у царинску територију Северне Македоније вршиће се само евидентирање преласка границе и приспећа робе. Исто ће се примењивати и у случају извоза из једне државе у другу, с тим што је у том случају потребно поседовати извозну декларацију коју прати потврда о вагању робе оверена печатом царинске администрације земље извоза.  

Товари које прати потврда о вагању оверена печатом царинских органа и транзитни пратећи документ са МРН за заједнички транзитни поступак – Т1 ће на граничном прелазу Прешево – Табановце бити упућивани на посебну саобраћајну траку обележену са "OPEN BALKAN" и "TRANZIT".  

Приоритетна трака на граничном прелазу Прешево – Табановце обележена са "OPEN BALKAN" и "TRANZIT" односи се на сваког превозника, извозника или увозника регистрованог у једној од чланица иницијативе Отворени Балкан, као и на све носиоце статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО) из било које од земаља иницијативе Отворени Балкан.


#   Прешево   царина   камиони   Гранични прелаз   Табановце   Република Северна Македонија   теретна возила
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима