Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета

Bookmark and Share

04.08.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Новом Уредбом ограничена је малопродајна цена хлеба од брашна Т-500, на 53,50 динара, док је максимална произвођачка цена ограничена на 45,88 динара. Максимална малопродајна цена пелета не сме прелазити 38.000 динара по тони, одлучила је Влада Србије доносећи Уредбу о ограничењу висине цене пелета, а донета је и одлука о привременој забрани извоза пелета и трупаца.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

На седници Владе Србије усвојена је Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "Т-500", у циљу даље заштите животног стандарда становништва Републике Србије, имајући у виду да тржиште још није стабилизовано, саопштено је из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Уредбом се уређује обавезна производња и промет хлеба, максимална висина маржи, ремитенда и рокови плаћања привредним субјектима који се баве производњом хлеба.

Новом Уредбом ограничена је малопродајна цена хлеба од брашна Т-500, на 53,50 динара, док је максимална произвођачка цена ограничена на 45,88 динара.

Уредбом је такође ограничена и највиша укупна стопа марже, обрачуната на нето фактурну цену за све остале врсте хлеба, умањену за рабате и попусте, а износи максимално 40 процената.

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику" Републике Србије, а примењује се од 9. августа и важиће 30 дана.

Влада је, како се подсећа у саопштењу, донела и Уредбу о ограничењу висине цене пелета којом максимална малопродајна цена пелета не сме прелазити 38.000 динара по тони у свим паковањима.

Уредба је донета у циљу спречавања поремећаја на тржишту која може угрозити енергетску безбедност Републике Србије, ограничава цена у трговини на мало пелета.

Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије", а важи 90 дана од дана ступања на снагу.

Влада је донела и Одлуку о привременом ограничењу извоза одређених дрвних сортимената од битне важности за Србију на период од шест месеци и увела привремено ограничење извоза одређених дрвних сортимената, пореклом из Републике Србије, у циљу спречавања критичне несташице ових производа, односно ублажавања последица такве несташице у Србији.

Такође, Влада је донела и Одлуку о привременој забрани извоза одређених дрвних сортимената од битне важности за Републику Србију.

Њоме се уводи привремена забрана извоза одређених дрвних сортимената за потребе производње чврстих горива на бази биомасе на домаћем тржишту, у циљу спречавања критичне несташице ових производа, односно ублажавања последица несташице настале услед повећаног извоза и потребе становништва за повећаним снабдевањем проузрокованим кризом на светском тржишту енергената.

Ограничење се не односи на извоз робе за коју је царински орган прихватио извозну декларацију пре ступања на снагу ове одлуке.

Ова Одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије, а примењује се до 1. новембра 2022. године.

Такође, Влада Србије донела је и измењену Одлуку о привременој забрани извоза евродизела ЕН 590 којом се она продужава за још седам дана, подсећа се у саопштењу Министарства.

Коментара: 0


#   Влада Републике Србије   хлеб   економија   цене
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима