Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да се поново лети са нишког аеродрома

rssBookmark and Share

Ниш 01.08.2014. РТС

Са нишког аеродрома "Константин Велики", који је са највећим бројем сунчаних дана алтернатива београдском и скопском, летова нема од октобра прошле године.

Да се поново лети са нишког аеродрома

У недавној посети нишком аеродрому министарка саобраћаја Зорана Михајловић обећала је помоћ у опремању аеродрома и преговорима у довођењу лоу кост авио-компанија.

Сто хиљада путника за годину дана бројка је која се граничи са апстрактном из садашњег угла нишког аеродрома са кога пуних девет месеци уопште нема летова. Ипак, то је план Министарства саобраћаја, и то већ за 2016. године.

Намера је да Ниш постане стециште лоу кост компанија, које су до сада заобилазиле тај град.

"Ширење саобраћаја на нишки аеродром зависи од  нашег сталног присуства у Београду, које је доведено у питање раније ове године када смо преполовили капацитете услед значајног повећања аеродромских трошкова", каже Данијел де Карваља, Виз Ер, Женева.

Нишки аеродром ту види шансу да се врати основној делатности.

Директор Аеродрома Константин Велики Ниш Драган Бугариновић каже да је највећа предност аеродродрома локација на макро нивоу, и у ужем нивоу близина града и раскрснице Коридора.

"Додатна предност је што може да понуди најниже цене", додаје Бугариновић.

Уз безбедносне услове, које Дирекција цивилног ваздхопловства високо оцењује, кључна је и рентабилност линија.

"Важна је туристичка понуда, атрактивност којима регион мора да привуче лоу кост компаније које послују са минимумом трошкова и желе да њихов авиони са сигурношћу буду испуњени у оба смера", каже Катарина Андрић Милосављевић из Директората цивилног ваздухопловства.

У претходном периоду град је обезбеђивао редовне авио-линије субвенционисањем летова.

"Прихватиће свако да лети на тај начин. Треба улагати у инфраструктуру аеродрома, а такве уговоре са субвенцијама град у овом тренутку не може да потпише", каже градоначелник Ниша Зоран Перишић.

Министарство саобраћаја помоћи ће у преговорима, али и у опреми.

"Да би могла да дође нека авио компанија, да би могло да се прича о континуитету авио- саобраћаја, мора да се обезбеди опрема за летове по олуји, снегу, киши. Та опрема кошта око 1,5 милион евра", каже Зорана Михајловић, министарка саобраћаја.

Министарка је најавила да ће укупна улагања у нишки аеродром износити између три и пет милиона евра.

Коментара: 1


#   Ниш   Зорана Михајловић   Зоран Перишић   аеродром   Драган Бугариновић   Виз Ер
@ProfdrPerisic @wizzair @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    brano, 02.08.2014.:
    Direktna linija za Cirih se svakom isplati jer z
    a nju ima dovoljno putnika.


[ Додај коментар ]