Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фискални савет оправдава задуживање државе, али не подржава 100 евра помоћи

Bookmark and Share

Београд 08.04.2020. Н1 Србија

Фискални савет оценио је да је у начелу оправдано планирано велико задуживање Србије за смањење негативних економских последица пандемије коронавируса, али оцењује да Влада Србије треба да одустане од најављене помоћи од 100 евра пунолетним грађанима.

Фискални савет оправдава задуживање државе, али не подржава 100 евра помоћи

Фискални савет оценио је да је у начелу оправдано планирано велико задуживање Србије, веће од три милијарде евра за смањење негативних економских последица пандемије коронавируса, уз услов да мере буду економски рационалне, да се на време обезбеди њихово финансирање и да буду спроведене без кашњења, али се оцењује да Влада Србије треба да одустане од најављене помоћи од 100 евра пунолетним грађанима.

"Иако Фискални савет начелно подржава снажну државну интервенцију која је у овом тренутку и оправдана и потребна, наша анализа показује да успех планираног програма пресудно зависи од следећа три чиниоца: да све мере из програма буду економски рационалне, да се на време обезбеди њихово финансирање и да њихово спровођење буде ефикасно и правовремено, односно без кашњења", наведено је у саопштењу.

Према оцени Фискалног савета "већина планираних мера оправдана и у складу је са добром међународном праксом, осим исплате 100 евра пунолетним грађанима која је потпуно непримерена".

Мере које су усмерене ка привреди и запосленима у приватном сектору односе се на одлагање пореских обавеза, буџетску помоћ за исплату зарада и за повећање ликвидности, а коштаће буџет око 2,5 милијарде евра и Фискални савет их оцењује позитивно.

"Трошак неспровођења оваквих мера био би далеко већи од 2,5 милијарди евра. Међутим, најављена исплата 100 евра свим пунолетним грађанима Србије која ће коштати буџет скоро 600 милиона евра (којима буџет не располаже) – вишеструко је лоша", навео је Фискални савет.

Како је објашњено, "ова мера је економски неефикасна јер не може да утиче на осетно и одрживо убрзање домаће привреде, социјално нефокусирана јер највећи део средстава није усмерен ка објективно материјално угроженим грађанима којима је потребна финансијска помоћ (што би једино имало смисла у овом тренутку) и фискално неодговорна јер намеће додатно и велико задужење земље у години у којој ће и фискални дефицит и јавни дуг имати снажан раст".

"Нејасан је било какав смисао политике која дефакто значи да ће држава поклонити грађанима по 100 евра тако што ће их пре тога задужити за тих истих 100 евра, али с каматом", навео је Фискални савет и позвао Владу Србије да одустане од ове мере.

Држава тренутно нема довољно средстава да испуни планиране економске мере

Фискални савет је указао да ће планиране мере коштати пореске обвезнике више од три милијарде евра, што је трошак за који држава тренутно нема расположивих средстава, због чега ће Србија морати у кратком року снажно да се задужи, "а тај дуг враћаће с каматом сви грађани у годинама након завршетка кризе".

"Држава за финансирање свих буџетских обавеза у 2020. години, укључујући и планиране мере, мора код кредитора да обезбеди око 6,5 милијарди евра што ће бити велики изазов", навели су из Фискалног савета и истакли да је најважније економско питање у овом тренутку од кога и под којим условима ће се држава задужити током 2020. за финансирање свих својих обавеза.

Подсећа се да је Министарство финансија проценило да ће фискални дефицит у 2020. години (укључујући и планирани пакет мера) износити девет одсто БДП-а, што Фискални савет сматра објективном проценом, уколико се криза заврши до лета.

То значи, објаснили су из Фискалног савета, да ће буџет осим 3,1 милијарду евра, колико ће га коштати планирани пакет мера, имати и додатни дефицит од око милијарду евра услед очекиваног пада привредне активности (Министарство финансија процењује пад БДП-а од око два одсто).

Уз све то, држава мора током 2020. да обезбеди и додатних три милијарде евра за отплату раније узетих кредита, тј. дела јавног дуга који током 2020. доспева на наплату.

Дакле, укупне обавезе које мора да финансира држава током 2020. износиће нешто више од седам милијарди евра, а само мањи део тога, односно нешто више од 500 милиона евра, држава може да финансира из својих резерви (депозита), навео је Фискални савет.

"Због свега тога приоритет Министарства финансија морао би бити да што пре ова средства обезбеди, а то практично значи да се одмах започну преговори са банкама, међународним финансијским институцијама и другим кредиторима о условима под којим би Србија могла добити потребна средства", упозорио је Фискални савет уз оцену да ће то бити изазов будући да је велики број земаља тренутно у сличној ситуацији као Србија и већ тражи новац на међународном тржишту капитала.

Из Фискалног савета су озбиљност проблема илустровали податком да је већ више од 90 земаља званично затражило финансијску и стручну помоћ од ММФ-а.

Србија каснила неколико недеља са дефинисањем економских мера

Чланови Фискалног савета сматрају да би Влада Србије морала да ефикасно усвоји све неопходне уредбе за спровођење неспорних мера и да до краја дефинише делове пакета који нису прецизирани.

Навели су и да је Србија каснила неколико недеља у дефинисању мера за ублажавање неповољних економских последица у односу на већину других европских земаља, што је уз мане имало и предности, јер је највећи део припремљеног пакета, изузимајући део о исплати 100 евра пунолетним грађанима, начелно у складу са најбољом међународном праксом и препорукама релевантних институција попут ММФ, али сматрају да времена за даља одлагања више нема.

У Фискалном савету су указали да одлагање спровођења мера повећава ризик прекомерног раста незапослености и ширења неликвидности.

"Практично једина планирана мера која одмах ступа на снагу јесте одлагање плаћања намета на рад, а уколико би се друге мере ефектуирале тек средином маја, као што је првобитно најављено за буџетску исплату минималних зарада, то би се за велики број предузећа могло испоставити као прекасно", навео је Фискални савет.

Постоји капацитет да се криза издржи без макроекономских нестабилности

Фискални савет је навео да ће пандемија коронавируса несумњиво имати "снажан негативан економски утицај на добар део привреде и грађана Србије, али и на јавне финансије земље", али се оцењује да уз одговоран приступ Владе, јавне финансије Србије имају капацитет да се изборе са текућом кризом.

Додаје се и да ће учешће јавног дуга у БДП-у током ове године највероватније да се повећа за више од 10 процентних поена, односно на више од 60 одсто БДП-а , "што је неодрживо висок дуг за Србију који ће морати у наредним годинама да се смањује на испод 50 процената БДП-а одговорном фискалном политиком.

"Фискални савет ипак оцењује да Србија тренутно има капацитет да издржи текућу кризу без макроекономских нестабилности", наведено је у анализи уз жељу да се надлежна министарства усмере на важне кораке, како би начелно добар план Владе Србије остварио очекивани ефекат.

Н1 Србија


#   Београд   буџет   привреда   Влада Републике Србије   Фискални савет   новчана помоћ   ММФ   Коронавирус
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима